Sveriges centrum för dragspel

Sveriges centrum för dragspel

I Fjärås, utanför Kungsbacka ligger ett mecka för alla dragspelsentusiaster.

Sedan 1970 har Karlssons Musik sålt och servat dragspel från hela landet. I över 20 år har verksamheten också arrangerat en årlig konsert med blandade genrer där det unika instrumentet står i fokus.

– På konserterna har vi valt att mixa genres vilket är något som uppskattas mycket av besökarna. Många kommer från Göteborgstrakten och även en hel del från andra delar i landet och alla är här för att njuta av härlig dragspelsmusik. En del tror att instrumentet bara används i äldre musik, men idag är det en hel värld av olika stilar som använder det, berättar Sven Karlsson på Karlssons Musik.

Populär konsert
Under många år har musikaffären haft olika typer av event och arrangemang. Men 1997 togs beslutet att göra en årlig konsert.

– Artister och grupper från flera håll runt om i världen har spelat här, vilket är riktigt kul. Vi siktar alltid mot att alla akter ska hålla så hög kvalité som möjligt.

I år är det fyra olika artistinslag som spelar och ungefär 500 personer brukar besöka konserten.

– Ibland har vi haft helt slutsålt och så länge det är så här populärt kommer vi att fortsätta, säger Sven.

Dragspel för alla åldrar
I den 450 kvadratmeter stora butiken finns instrument för alla åldrar och behov.

– De minsta vi har är för barn ända ner till tre-fyra års åldern. Så vissa börjar riktigt tidigt och även lite äldre barn behöver de mindre dragspelen för att enkelt kunna spela.

På Karlssons Musik finns också ett stort utbud av tillbehör och kurslitteratur.

– Massor med noter, dragspelskurser för alla nivåer och en stor samling skivor. Där all möjlig musik ingår. Dragspelet finns i så mycket som exempelvis balkan- eller cajunmusik, klassisk musik, argentinsk tango, fransk folkmusik och jazz. Så det är inte bara musik för gammeldans som man använder dragspelet till, de var mer förr, berättar Sven.

Företaget jobbar även mycket med service och har tre anställda som arbetar med all renovering och översyn som behövs.

– Det finns en väldig stor mängd dragspel ute i de svenska hemmen och många spelar själva. Så service av spelen är något som ofta behövs.

Välbesökt museum
Till verksamheten hör också ett museum för dragspel där instrument från hela världen visas upp.

– Vi får en hel del busslaster hit som vill komma och titta på de gamla spelen. Det äldsta dragspelet vi har är från 1850 och är mycket unikt. Utställningsinstrumenten är ifrån hela världen och många har en helt otrolig utformning.

Alla är välkomna till Karlssons Musik som ger både proffsen och nybörjaren den hjälp som behövs. Med stort servicecenter och en djup kunskap tar verksamheten hand om dragspel och får de att låta som de ska.

– Här handlar allt om dragspel och vi ser en trend att det dyker upp allt mer i tv och många kapellmästare använder det idag. Det är såklart väldigt roligt att se, avslutar Sven.

www.karlssonsmusik.se

www.facebook.com/KarlssonsMusik