Karlsborgs fästning – 200 år

Karlsborgs fästning – 200 år

1819 togs det första spadtaget till Karlsborgs Fästning som sedan ledde till att samhället Karlsborg hittade sin plats på kartan.

En gång i tiden ett fäste för den Svenska Försvarsmakten där Sveriges guldreserver lagrades. Nu ingår fästningen som en av Karlsborgs 5 guldplatser och drar hundratusentals besökare varje år.

Meningen var att den mäktiga fästningen på Vanäs udde skulle ta tio år att bygga, men det tog istället hela 90 år innan byggnationen var klar. Många var de män som arbetade hela sin levnadstid med bygget, och därmed vigde sitt liv åt Karlsborgs Fästning som i år fyller 200 år. I samarbete med kommunen, Statens Fastighetsverk som äger fästningen och Försvarsmakten, K3 kommer firandet att bli ett jubileum värt namnet. Jarl Karlsson är Vd på Karlsborgs turism och tillika turistchef i kommunen berättar:

– Hela Karlsborg firar med pompa och ståt med olika arrangemang både vid fästningen och i staden. Vi startar vårt jubileumsår på nationaldagen och 2 – 4 augusti har vi Karlsborgs Kalaset. Där i mellan bjuder vi på musikunderhållning, uppvisningar av skiftande karaktär däribland ljusshower och vattensports aktiviteter. Detta är bara en liten del av alla aktiviteter som kommer att arrangeras. Är det jubileum så ska det firas ordentligt.

Guldplatser som glimmar
Fästningen som en gång i tiden gömde och vaktade landets guld har inspirerat staden med det signum det har idag. ”Guldplats Karlsborg” har fem attraktiva guldkorn som glittrar och lockar turismen till kommunen. Jarl berättar:

– Ja det är fästningen självklart, sedan har vi ju den fantastiskt vackra Göta Kanal, vi har nationalparken Tiveden, jag rekommenderar alla att besöka den. Forsvik med ett stycke svensk industrihistoria, och sist men inte minst, Vättern och dess sjöliv med fina badstränder. Vattnet i Vättern är så klart att man kan se ända ner till 15 meters djup. Vi har faktiskt en badplats, Djäknesundet, som har blivit nominerad till en av Sveriges vackraste badplatser.

Det finns skatter kvar
Karlsborg ståtar med vackra naturomgivningar och med sitt historiska fäste är det ett populärt och välbesökt turistmål. På fästningen har tiden kommit i kapp och numera hyser den såväl vanliga hyresgäster som fik och restauranger. Försvarsmakten finns kvar men guldet har bytts ut till utbildningsverksamhet, som även det kan vara guld värt. Jarl Karlsson avslutar och säger:

– Jag känner stolthet av att vara en del av kommunen. I sommar kommer dessutom Antikrundan att hedra oss med ett besök. Det ska bli spännande att se alla lokala skatter som finns hos människor i bygden. Varmt välkommen till Karlsborg, det kommer att bli ett fantastiskt jubileumsår.