Arnolds fantastiska resor

Arnolds fantastiska resor

Äventyraren Arnold Wernersson har varit i mer än 170 av världens länder och mest rest utanför allfartsvägarna. Han har träffat riktiga kannibaler, pygméer, bott med indianer långt in i Amazonas, fridykt med hajar och ridit på krokodil.

Han har också skrivit en bok om sina fantastiska upplevelser -Arnolds äventyr, minnen från vår förtrollade planet, samt har grundat och driver Arnolds Kannibalmuseum i Önneköp.

-Det var faktiskt tidningarna som gav den det namnet när jag öppnade i början av 90-talet och det fick hänga med, berättar Arnold.

Kannibalmuseet är ett kuriosa-museum med otroliga artefakter från världens alla hörn. Ett besök bokas på telefon och Arnold guidar då med spännande berättelser om föremålen och hans upplevelser från jordens alla hörn. Här finns voodoo-statyetter, giftpilar från Amazonas, vackra snäckor, stenyxor, penisskydd, kejsaren Haile Selassies uppstoppade lejonunge, en träflisa från Stalins födelsehydda, Albaniens gula sidor och mycket, mycket mer.

FOTO: Anna Larsson

Ett personligt signerat exemplar av boken
Boken om Arnolds fantastiska äventyr kan såklart köpas via museet eller också beställas direkt av Arnold själv.

-Ja, den finns ju ute i bokhandeln också men jag tycker det är roligare och mer personligt om man mailar mig så skickar jag boken med en personlig dedikation och ett inbetalningskort, säger Arnold som nyligen kom hem från Haiti och Granada där han var med ett litet exklusivt sällskap som heter 100-klubben. Den har Arnold själv varit med och grundat tillsammans med vännen Gunnar Mattsson. Klubben har idag snart ett 80-tal medlemmar som alla varit i minst 100 länder.

-Nu på senaste resan var vi med om en fem-sex timmar lång seans med en voodoo-doktor, säger Arnold som också under sina resor träffat praktiserande kannibaler på bland annat Nya Guinea.

-Jag har suttit med en hövding som åt av underarmen på en fiende. Det har ofta en magisk innebörd där man tillgodogör sig krafterna från sitt offer. I Afrika är det inte ovanligt att folk som vill bli potenta eller rika går till en häxdoktor och får en bit av en människa att äta för att få den kraften, berättar han.

Arnold har såklart varit nära att råka illa ut mer än en gång men alltid lyckats landa med fötterna ner.

-Ja, jag har blivit rånad och hotad ibland men också träffat fantastiskt fint folk. En av de värsta upplevelserna var nog när jag fick soppatorsk i Kalahariöknen. Då visste jag att jag var illa ute, säger Arnold som ändå hade tur och blev upplockad av en naturvårdsofficer som råkade komma förbi.

FOTO: Anna Larsson

En krympande värld
Världen idag får ju allt färre oupptäckta ytor och ursprungsfolk assimileras in i en global majoritetskultur vilket är en dyster utveckling.

-Skogsskövlingen är en av de stora anledningarna till det. I samband med skövlingen byggs det vägar in i skogarna och sen går det snabbt utför med lokala kulturer. Andra problemområden är utfiskningen av haven och massdödandet av våra djur som utrotningen av elefanter och noshörningar i Afrika. Jag såg de två sista vita noshörningarna i Uganda. De var syskon så de kunde ju inte få barn. Det var tragiskt, säger Arnold som alltid har nya resmål i sikte.

-Nästa år ska 100-klubben till Tjernobyl som man kan besöka endast under en kort tidperiod på grund av den strålning som fortfarande finns där. Sen vill jag åka någonstans med hela familjen men det är inte bestämt vart än, säger han avslutningsvis.

www.kannibalmuseum.se

-BESTÄLL ARNOLDS BOK!