Scanna dig för hälsan

Scanna dig för hälsan

Med analysverktyget Inbody är det enkelt att med hög precision göra mätningar av kroppens sammansättning av muskler och fett.

Detta är viktigt att hålla koll på eftersom en hög andel av det farliga stressrelaterade fettet kan leda till en mängd hälsoproblem såsom diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdom.

-Män ska ligga på ungefär 15% fett, medan kvinnor ska ha runt 23% för att vara hälsosamma, berättar Michael Mece, VD på Inbodysweden. Michael är utbildad PT i USA och har sysslat med träning och kost de senaste sju åren. Förra året tog han över ensamrätten till Inbody analysmetod och med de smidiga portabla mätarna har han gjort 2000 mätningar sedan dess.

-En mätning tar ungefär en minut och går till så att maskinen skickar elektriska impulser genom kroppen. Man kan göra den med kläderna på, maskinen ser kläderna som fett och kan räkna bort det sen, berättar Michael.

Efter mätningen får kunden se sina resultat på ett lättbegripligt resultatark, och mätningarna lagras för att enkelt kunna tas fram senare och jämföras mot nya mätningar för att se utveckling och kunna finjustera kost och träning utifrån resultaten.

Michael leasar Inbody-maskinerna till PTs, kostrådgivare och gym som sedan erbjuder sina kunder möjligheten att göra kroppsmätningar. Gör man en mätning på ett nytt gym har man alltid tillgång till sina tidigare mätresultat med Inbody.

Jobbstress en stor bov
-Det som är verkligt intressant är att många som tränar och lever sunt kan ha dåliga värden och där är jobbstress ofta en stor bov. Min snabbast växande marknad just nu är faktiskt företagshälsa. Det är många företag som vill kunna erbjuda sina anställda möjligheten att göra kroppsanalyser. En tredje marknad jag ännu inte riktigt börjat ta mig in på men som kommer att komma är den medicinska marknaden. För den finns en ännu mer avancerad maskin, berättar Michael.

Den som vill göra en kroppsanalys med Inbody kan antingen höra sig för på sitt gym eller gå in och kolla på listan på Inbodyswedens hemsida över anslutna gym och testcenter. -Även de som redan tränar och är övertygade att de har bra värden kan ha nytta av att göra en koll, säger Michael. -Det är förvånansvärt många som tränar helt fel, till exempel äter för lite och tränar för hårt vilket faktiskt kan vara mer ohälsosamt än att inte träna alls. Att träna fel är lite som att springa orientering utan karta och kompass, berättar Michael.

Det som händer när man till exempel övertränar är att kroppen bryter ner muskelmassan istället för att bygga upp den. Det upptäcker en mätning med Inbody direkt. Framöver kommer Inbodysweden ställa ut under Göteborgsvarvet Expo på Svenska mässan 17-19 maj.

www.inbodysweden.nu