Upplev svensk industrihistoria på museum i Huskvarna

Upplev svensk industrihistoria på museum i Huskvarna

På museet för ett av de absolut äldsta företagen i Sverige kan besökaren beskåda en fantastisk blandning av historiska föremål.

Allt som visas är tillverkat av Husqvarna och det var med före detta anställda som allt fick sin början.

– Redan i början av 80-talet startades utställningsverksamheten i liten skala, de som drog igång alltihop var några eldsjälar som tidigare arbetat på företaget. Fram till 1993 var det endast vapen som visades upp men när det större museet invigdes plockades hela sortimentet från Husqvarna fram. Sedan dess har vi utökat till hela 2400 kvadratmeter och har nu 34 000 tusen besökare årligen, berättar Rickard Bindberg, museichef på Husqvarna Museum.

Från gevär till robotgräsklippare
Allt började med vapentillverkning på 1600-talet vilket var den främsta inkomstkällan fram till slutet på 1800-talet. Då tog verksamheten en ny riktning mot den civila marknaden och mängder av nya produkter som till exempel jaktvapen, spisar, kaminer, cyklar och senare motorcyklar tillverkades. Företaget hjälpte även till att bygga upp staden Huskvarna med skola och bostäder. Under 1900-talet växer företaget något enormt och produktionen av hushållsapparater, tvättmaskiner och kylskåp går framåt med en väldig fart. Allt det här och lite till finns att betrakta på museet.

– Det har alltid funnits en stor experimentlusta på företaget och en del av utställningsobjekten är prototyper eller tillverkades i väldigt få exemplar. Vi har bland annat många Husqvarna motorcyklar, några av dem har vunnit VM för motocross, säger Rickard.

På Husqvarna Museum får besökare chansen att följa med på den resa som företaget har gjort. Många sällsynta Husqvarna produkter visas upp i utställningslokalerna och man kan få se hur de olika produkterna tillverkades. Det sker även en hel del event och kringaktiviteter i staden och museet.

– I slutet av augusti har vi Fallens Dag här i Huskvarna, då ett av Sveriges största vattenfall släpps på. Det är gratis entré till museet under dagen och det pågår massa aktiviteter här runt omkring, avslutar Rickard.

En stor portion av Sveriges historia väntar den som besöker Husqvarna museum. I den fina souvenirshopen hittar du böcker, t-shirts och andra souvenirer. Det finns även möjlighet att fika och sitta ute precis vid det stora vattenfallet. Alla utrymmen är anpassade för rullstol och en stor hiss finns mellan våningarna.

Verksamheten ordnar i mån av tid även intyg för vapen och motorcyklar. Man utför även uppdragsforskning av Husqvarna föremål.

Boka guidning på info@museum.husqvarna.se eller ring 036-14 61 62

Öppettider
Oktober-april
Mån-fre 10–15
Lör-sön 12–16

Maj-september
Mån-fre 10–17
Lör-sön 12–16

www.husqvarnamuseum.se