FAMILJEN FÖLL FÖR DEN MODERNA SKÅNELÄNGAN

FAMILJEN FÖLL FÖR DEN MODERNA SKÅNELÄNGAN

En kombination av ett modernt och traditionellt boende omgärdat av en gammaldags och romantisk trädgård.

Jessika och Magnus Nord lovordar den danska stilen med känsla för design och detaljarbete.

Jessika och Magnus Nord och barnen Julius och August bodde tidigare i ett hus som mer var anpassat för småbarn än tonåringar. Nu ville de ha en bostad med stora sociala ytor och större rum för barnen och deras kompisar.

– Vi letade länge efter ett renoveringsobjekt men hittade inte rätt. Vi började prata om ett nytt boende redan när pojkarna närmade sig tonåren, och de hann bli 15 och 18 när vi väl flyttade in i vårt nya hus, säger Jessika.

VACKERT STENHUS I DANSK STIL
När en ledig tomt dök upp i gamla Bjärred slog paret till. Nu började letandet efter en husleverantör och ganska snart åkte de på visning av ett nybyggt hus från HusCompagniet.

– Där och då var det mycket som föll på plats. Att det var ett gediget stenhus med tegel var ett stort plus i kanten – efter att tidigare ha byggt ett putsat trähus ville vi ha en underhållsfri fasad. Dessutom gillar vi den danska stilen, säger Magnus.
– Det var ett väldigt trevligt hus med bra standard. Vi mötte Lars Kviske från HusCompagniet och han var lätt att ha att göra med – vi hade egna idéer om planlösningen och det visade sig finnas alla möjligheter. Dessutom var grundkonceptet i sig väldigt bra och det var inte mycket vi behövde ändra, säger Jessika.

GEDIGET HANTVERK
Valet föll på ett enplanshus med sandfärgat tegel i en varm ton. Bygget påbörjades våren 2014 och i september samma år flyttade familjen in.

– Vi hade erfarenhet från husbygge och visste att saker och ting kan hända, så vi blev förvånade att det blev så smärtfritt för oss, säger Jessika.
– Bygget gick bara så enormt smidigt och snabbt med oerhört effektiv logistik. Vi är verkligen jättenöjda, säger Magnus.

I anslutning till köket finns en rymlig matplats som är husets hjärta. Mellan matplatsen och allrummet har paret valt att uppföra en bred pelare, baksidan till allrummets murstock, med samma varma, sandfärgade tegel som huset är byggt av och som ger en unik karaktär åt inomhusmiljön. Både matplats och allrum fungerar som sällskapsrum med gott om plats för familjen och deras gäster. Tv:n har flyttat in i en avdelning som rymmer sköna soffor, fåtöljer och en vägg fylld av böcker.

Jessika och Magnus tips till dig som funderar på att bygga hus
Tänk framåt i flera steg – bygg hus som passar till barnen i alla åldrar.
Snåla inte med utrymme till barnen, vi valde rum på 14 kvadratmeter.
När barnen flyttar ut, fundera på vad vill du använda rummen till – extra arbetsrum, träningsrum, gästrum eller ska de stå kvar som de är?
Följ den tekniska utvecklingen. Se till att välja dator- och tv-uttag på många platser, även där du minst tror att det kan behövas.

Varje söndag mellan 12–14 har HusCompagniet husvisningar, läs mer på: www.huscompagniet.se/visningshus

3 SKÄL ATT BYGGA ETT STENHUS

1. DET BLIR SÅ SOM DU VILL HA DET
När du bygger ett hus från grun¬den kan du påverka exakt hur det ska se ut. Husen designas efter dina önskemål. Sedan muras huset sten för sten i stilren dansk design.

2. KRÄVER MINIMALT UNDERHÅLL
Tegelfasaderna är nästintill under¬hållsfria, perfekt för dig som inte iden¬tifierar dig som en “handyman” utan hellre spenderar din tid på annat.

3. LÅG UPPVÄRMNINGSKOSTNAD
Välisolerade och ordentligt konstruerade stenhus ger låga uppvärmningskostnader. HusCompagniets täta och välbeprövade konstruktioner håller energiklass B – en högre standard än den byggreglerna kräver.

www.huscompagniet.se