Ge din trädgård ett landmärke

Ge din trädgård ett landmärke

Det lilla företaget Heavy Art i Stråvalla designar och tillverkar trädgårdskonst i sten och stål med inspiration från kustmiljöer där motiv som vackra fyrar eller fåglar förskönar din uteplats eller trädgård.

-Det hela började med att jag själv ville göra något unikt på tomten som ingen annan hade, berättar Peter Skoglund.

-Så jag hade en idé om att bygga ett stålskelett till en fyr och fylla den med sten. Folk såg den och tyckte den var fräck och de ville också ha en sådan, så jag började få förfrågningar på om jag kunde göra fler. Sen spred det sig och jag började rätt vad det var ta beställningar och gjorde snart olika modeller i olika storlekar, säger Peter.

Det ena gav det andra och rätt vad det var så var hela familjen inblandad, och Peter och hans fru och deras vuxna barn som alla har andra jobb vid sidan av ägnar sig nu åt verksamheten lite efter tid och lust.

-Det är en rolig vuxenlekstuga, säger Peter.

Företaget har sakta vuxit genom åren. De första fyrarna gjorde man i garaget men man har numera skaffat en liten verkstad för tillverkningen. De senaste fem åren har man nästan varje år varit en återkommande utställare på Formex-mässan som är nordens ledande mötesplats för design och formgivning.

-När vi ställde ut våra produkter där för ett antal år sedan kom en man till vår monter och kollade på fyrarna, och sen utbrast han: Ska det där föreställa en fyr? Det där liknar då fan ingen fyr! säger Peter och skrattar.

Det visade sig att kritikern var ordförande i Svenska Fyrsällskapet, och han lovade återkomma med några ritningar nästa dag. Mannen höll sitt löfte, och Peter började tillverka nya, mer realistiska fyrar, som till exempel kopian av Måseskärs Fyr.

-Den är för de riktiga entusiasterna och är helt skalenlig, säger Peter.

Olika varianter och storlekar
Fåglarna finns också de i lite olika varianter och storlekar med hägrar, måsar och ankor och andra arter. Peter berättar att han alltid har planer på nya motiv.

-Men det måste finnas en marknad för dem också.

Heavy Art har inte själva någon egen butik eller nätförsäljning men man har återförsäljare på ett flertal platser i landet (se hemsidan).

-Ibland får vi bilder från folk som har vår konst i sin trädgård och det är alltid lika roligt, säger Peter och tillägger: -Det blir alltid unikt, ingen fågel är till exempel den andra lik eftersom stenarna deras kroppar består av alla är olika. Vi letar sten i grustag som vi sen tvättar och borstar och monterar. Fyrarna blir ju också högst individuella och unika eftersom det bara är själva stålskeletten vi säljer. Folk fyller dem sen själva med sin egen sten efter tycke och smak och är på så sätt själva med och skapar sin egen trädgårdskonst vilket de tycker är roligt!

Fyrarna kan även utrustas med lampor så att de precis som riktiga fyrar får en ljuskälla och lyser upp trädgården.

-En sak som vi tycker är viktigt är också att allt är 100% svensktillverkat, säger Peter.

-Vi ville inte låta tillverkningen ske utomlands för det måste kunna finnas kvar svenskt hantverk i Sverige, säger Peter avslutningsvis.

www.heavyart.se