Hitta dina inre hästkrafter

Hitta dina inre hästkrafter

Strax utanför Mjölby beläget inbäddad i den grönskande Östgöta landsbygden ligger gården Hästhov i Vimne.

Här bor Åsa Bergman Johansson med sin familj och tio islandshästar som hon bedriver verksamhet med.

Konceptet med islandshästarna på gården skiljer sig långt ifrån ”traditionell turridning och ridskoleverksamhet”. Förutom att varken sadel eller träns används vid ridning, är syftet och filosofin att skapa en relation med flocken och hästen, enligt en metod som kallas seven waterhools.utvecklad av carolyn restnick. Där basen bygger på frihet och respekt som hedrar hästens sanna natur.

– Genom mötet och kommunikationen med den fria hästen kommer känslan av välbefinnande, kroppskontroll/balans, ökad medvetenhet, självkännedom och självförtroende automatiskt. Men först måste man förstå och hantera hästens kanske natur eller instinkter, då kommer ovannämnda positiva effekter på köpet, säger Åsa.

Många övningar får man ”torröva” innan människa mot människa för att få till kroppsspråk, teknik och timing, med feedback från kompisen. Balans och gymnastikövningar görs på olika balanstunnor.

Tillsammans med ett antal andra gårdar i Östergötland ingår Hästhov i Vimne i ett gemensamt projekt som kallas Grön Arena, som består av tre delar: social omsorg, arbetsträning och rekreation, samt skol- och fritidsverksamhet. Med aktiviteter som utgår från gårdens arbete med natur, djur och trädgård.

Fyrbenta terapeuter
Det finns mycket forskning som styrker att samvaro med hästar sänker stresshormoner i kroppen med långvariga effekter. Att dämpa depression, ångest, utmattningssyndrom och psykisk ohälsa genom att vara nära djur och natur är en beprövad metod, och Åsa arbetar aktivt för att fler inom kommun, vård- och skolsektorn ska våga satsa på hennes koncept.

– Vi har tidigare haft ett lyckat projekt tillsammans med Linköping kommun, där ungdomar som haft det tufft varit på gården med oss och hästarna. Men hela konceptet bygger på att det ska vara roligt och inspirerande också såklart. Och verksamheten riktar sig inte endast mot den typen av målgrupp, fortsätter Åsa. Vi har exempelvis haft både yoga på häst, voltige och hästagility cirkusträning på schemat.

Man måste verkligen inte vara en rutinerad ryttare för att besöka Hästhov i Vimne, understryker Åsa. Vi tar emot barn, tonåringar, vuxna och hela familjer med eller utan hästvana. Alla är välkomna som vill lära sig av hur hästen fungerar eller dra nytta av deras hälsobefrämjande egenskaper!

Hästhov i Vimne 

Yoga på häst 20–21 juli

Hästkul för tonåringar

Meditation med islandshäst

Hoppa hopprep uppsuttet på islandshäst 23 juli – 13 augusti

Bli buren i naturen på islandshäst 23 juli – 13 augusti

En islandshäst och två bildäck 5 – 25 augusti

Härma flocklekar med islandshästar i hage 25 augusti

Fullmåneparty med flocken 25 september – 23 november

3 – dagarshästkulläger i juli, augusti: balansridning, voltige, longering och passagerarridning. Mysa, borsta och rida barbacka på hästar.

Utrustning: Rejäla skor och kläder efter väder.

Ingen hästvana behövs.

Läs mer om alla aktuella aktiviteter på www.visitostergotland.se/141801/Hasthov-i-Vimne-Islandshastflocken/