Unika skapelser hos tredje generationens tennsmed

Unika skapelser hos tredje generationens tennsmed

Med fokus på att skapa ett gediget hantverk har man på Härryda Tenn i Mölndal levererat olika typer av skapelser i tenn under snart 50 år.

Alla de saker man tillverkar idag blir till på samma sätt som det gjordes när man startade. Verksamheten gör bland annat ljusstakar, frukfat, vinbägare, whiskyglas och olika typer av smycken.

– Det känns väldigt kul att arbeta för hand och föra vidare den kunskap vi har inom familjen. Att jobba med ett så pass bra och allsidigt material som tenn, är oerhört givande, berättar David Rydbeck, tennsmed på Härryda Tenn.

Davids farfar Aldo Tassinari startade företaget, efter att ha arbetat som maskinist och svarvare inom industrin. En stor mängd av de man säljer idag är saker man började man producera redan 1970. David fortsätter som tredjegenerationens tennsmed med att föra traditionen vidare och har sedan 2004 tagit över verksamheten, tillsammans med kollegan Lennart Andersson. Företaget använder sig av samma metod vid hantverket idag som man gjorde vid starten. På företaget tillverkar man allt som har med tenn att göra och en stor del av det man säljer är olika typer av priser och pokaler till idrottsklubbar och organisationer. Under åren som gått har man även upptäckt ett mycket speciellt användningsområde, nämligen inom röntgen. Där används tenn på samma sätt som bly och skyddar mot strålningen men utan att vara skadligt.

Miljövänligt material
Då inget av råmaterialet slösas vid produktionen blir processen mycket miljövänlig. Stor del av de materialet man använder sig av är redan återvunnet från datorkomponenter, batterier och bildelar.

Tenn är en mjuk metall och man arbetar ofta helt utan värme. Det kan poleras och borstat så att det blir en unik ton på finishen, men kan också putsas så att det blir mycket likt silver.

– Det är en stor fördel att arbeta med tenn då det både är mycket lätthanterlig, men också väldigt skonsamt för miljön. Blir det spill vid produktionen av våra produkter använder vi det för senare tillverkning, säger David

Personligt och unikt
På Härryda Tenn har man har man en webbutik där företaget säljer bland annat vaser, fat, sejdlar, pokaler och doppresenter, det mesta tillverkat i tenn men man använder också koppar och mässingen till särskilda produkter. Viss design har följt med sedan starten och gått i arv inom verksamheten, medans formgivningen på andra skapelser är helt ny. Många av de verken man skapar är beställningar och det går även att få en helt egen design.

– Det vi gör är unikt och det finns inte många som håller på med ett hantverk som det här. Att arbeta för hand är väldigt speciellt och det blir en unik känsla på slut produkten. Det skiljer sig oerhört från de som görs i fabrik och tenn som material är gjort för att arbetas på ett manuellt sätt, avslutar David.

Se www.harrydatenn.se för webbshop och mer information.