Gravid eller småbarnsförälder?

Gravid eller småbarnsförälder?

Visste du att mycket av det som konsumeras idag produceras på bekostnad av vår miljö, och i många fall även under dåliga sociala förhållanden för arbetarna i fattiga länder?

Genom aktiva val kan vi alla hjälpas åt att motverka klimatförändring, främja hållbarhet och låta våra barn använda giftfria produkter.

Hafva är en webbaserad handel som erbjuder ett handplockat sortiment av allt möjligt för mamma, baby & barn; Mamma & amnings-kläder, giftfria barnkläder & leksaker, lokalproducerade produkter och annorlunda presenter. Samtliga barnkläder från Hafva är giftfria. Kläderna är OEKOTEX-märkta eller helt ekologiska. De flesta av produkterna från Hafva är dessutom ekologiska samt GOTS-certifierade. Namnet Hafva kommer från fornsvenskans “hafvande” (att vänta barn) och uttalas Hava.

– Konsumenter idag är mer upplysta och medvetna kring de här sakerna och efterfrågar andra bra alternativ som inte behöver kosta skjortan, säger Marie Åkerström (som är ny butiksägare sedan 2017.) Många tror att ekologiska och giftfria produkter är extremt dyra, vilket ofta är en missuppfattning. Jag har exempelvis lyckats hålla nere priserna på mitt sortiment på grund av att jag inte har någon fysisk butik. Många uppskattar också att handla av en mindre aktör på grund av det blir en personlig kontakt med varje kund.

När Marie bestämde sig för att ta över företaget Hafva under förra året bestod verksamheten både av en fysisk butik i Luleå och webbshopen. Den fysiska butiken finns inte kvar längre.

– Jag är kostekonom i botten och arbetade vid den här tidpunkten som Enhetschef på Luleå Kommun med inriktning mot kostfrågor. Men jag kände att jag ville göra något annat i min karriär. När möjligheten att ta över Havfa och konceptet med ekologiska, giftfria kläder och leksaker dök upp var det helt rätt beslut för mig. Det är enligt mig lika viktigt att ta ett personligt ansvar och äta bra mat, som det är att handla medvetet och konsumera hållbara produkter.

Puff i texten
”Många småbarnsföräldrar har väldigt ont om tid idag och att handla medvetet kan vara svårt just på grund av att tiden inte räcker till. Att kunna handla på nätet har blivit räddningen för många föräldrar.”

Giftfria leksaker
Många av de leksaker som finns på marknaden idag är tillverkade av giftig plast som läcker hormonstörande ämnen. En del träleksaker har ytbehandlats med färg som inte är bra att få i sig. Det kan också handla om mjuka leksaker som tillverkats av bomull som innehåller rester av besprutningsmedel och andra flamskyddande ämnen som är skadliga.

– Alla leksaker som finns i Hafvas sortiment är tillverkade av helt giftfria färger och utan plast. En stor del av leksakssortimentet är också gjort av naturmaterial och trä. Många av leksakerna har även ett pedagogiskt syfte. Här kan barnet få tillfälle att träna på tex öga-hand-koordination, finmotorik, färg, form, antal osv, säger Marie. Jag har handplockat varor från leverantörer som erbjuder ekologiska och GOTS-certifierade varor.

I sortimentet finns alltifrån fina böcker, spel och pussel, pysselleksaker, gosiga mjukisdjur, både tyg och träleksaker, utklädningskläder och även ett litet sortiment för baby, samt en helt egen produktkategori med inredning för barnrummet. Men även gratulationskort och dopgåvor.

– Tygdockorna från märket – Rubens barn hör till de mest populära produkterna bland leksakerna för tillfället, fortsätter Marie.

Dockorna är tillverkade i ekologiska material och med certifierad ekologisk bomull. Knapparna på kläderna är nickelfria och ingen plast är heller tillsatt. De är handgjorda i flera steg och finns i väldigt många olika charmiga utseenden och stilar, vilket gör det lätt att hitta en alldeless egen personlig favorit. Det finns också mängder av kläder för dockorna.

Baby-, barn och mammakläder
Att köpa giftfria kläder till sitt barn låter kanske som en självklarhet men väldigt många föräldrar är inte medvetna om alla kemikalier som gömmer sig i vanlig bomull.

I webbshopen finns även ett sortiment av välarbetade kläder och accessoarer i lekfulla mönster producerade för baby och barn i storlekar upp till 140, men även för mammor och gravida med hänsyn till vår miljö. Många av plaggen är ekologiskt producerade och/eller OEKO-TEX certifierade. Här hittar du byxor, klänningar, kjolar, toppar och mycket mer.

På hemsidan www.hafva.se kan du spana in hela sortimentet och beställa dina favoritprodukter.