En vår med kammarmusik

En vår med kammarmusik

Göteborgs Kammarmusikförening har sedan starten år 2000 arrangerat en stor mängd konserter och fungerat som en levande mötesplats för musiker och publik.

Med ett kvalitetsutbud ämnat att tillgodose olika smaker och stilar lockar man både vana kammarmusikälskare men också nya yngre lyssnare med särskilda familjekonserter.  

-I år arrangerar vi nio konserter. Framöver nu den 13 februari kommer Trio Netzels framträdande De´du, Paulus lille! med tre damer på piano, fiol och cello. Trion presenterar ett program bestående av endast kvinnliga tonsättare, berättar Ola Brandelius, föreningens ordförande.

-Kvinnliga tonsättare har ju historiskt behandlats minst sagt styvmoderligt och själva titeln på konserten, De´du, Paulus lille, kommer från något Elfrida Andrée ska ha yttrat när hon 1867 tillträdde sin post som Sveriges första kvinnliga domkyrkoorganist. Hon var en stridbar kvinna som fick kämpa ända upp i riksdagen för sin rätt att utöva sitt yrke, men också en begåvad tonsättare för kammarmusik och orkestermusik och hennes andra pianotrio kommer också framföras. Andrées kommentar mot Paulus är ju självförklarande. Paulus var ju inte känd för att vara någon försvarare av kvinnors rättigheter precis, säger Ola muntert.

Foto: Johan Gillmyr

Vårens datum
Övriga konsertdatum under våren blir 6 mars, 10 april och 15 maj. -Till konserten i mars på Lutherska missionskyrkan har vi bjudit in Sebastian Stevensson, som vann Kungliga Musikaliska Akademins solistpris 2016, och numera är solofagottist i Danmarks Radios Symfoniorkester. Det är lite kul eftersom vi aldrig haft en fagottsolist tidigare, berättar Ola.

Den 10 april är det dags för Göteborgs Kammarmusikförenings årligen återkommande konsert under namnet Samspelets magi där man i ett samarbete med Högskolan för Scen och Musik och Göteborgssymfonikerna låter masterstudenter med sina lärare framföra musik.

-Det är ett utmärkt tillfälle för oss att en gång om året kunna arrangera något i ett lite större format, vilket vi som liten förening sällan kan. För studenterna är det ju ett led i deras utbildning, och de får chansen att möta en publik, säger Ola.

Den 15 maj går turen till en av Europas mest efterfrågade nutida musikensembler, Nadar Ensemble från Belgien, som kommer till GöteborgsOperans lilla scen. Det är första gången Nadar kommer till Sverige för att ge en av sina spektakulära konserter. -De har ett helt multimediaprojekt med bildprojektioner och det kommer bli både spännande och kul, säger Ola. Föreställningen Doppelgänger med Nadar är ett samarbete med föreningen Levande Musik och GöteborgsOperan.

Foto: Katja Tauber

Varierat utbud
Ola och de andra i föreningen lägger stor vikt vid att variera utbudet. Ola själv har tidigare arbetat professionellt med musik som musikproducent vid Musik i Väst men är numera pensionerad. Hans kunnande och hans kontaktnät är stort. -Vi i föreningen får många konsertförslag, kanske 50-60 per år, som vi går igenom, förutom att vi själva också är på jakt och botaniserar och vaskar fram bra ensembler. Våra urvalskriterier är hög professionell nivå samt en bredd och variation i programmet. Vi vill till exempel inte engagera tre stråkkvartetter i rad utan tillgodose olika smakriktningar, säger Ola och tillägger att man ju som medlem i Göteborgs Kammarmusikförening kan se arrangemangen till rabatterat pris, får mailutskick och även kan vara med och påverka repertoaren.

www.goteborgskammarmusikforening.se

Medlemskap kan sökas via hemsidan.
Enskild medlem 250 kr
Familjemedlemskap 400 kr
Företagsmedlem 500 kr
Säsongsabonnemang inkl. medlemskap 800 kr (entré till samtliga konserter ingår)

Biljettpriser
Medlem 100 kr
Icke medlem 180 kr
Ungdomar och studerande 50 kr
Studenter vid HSM fritt inträde

Vid familjekonserten:
Medlem 50 kr, icke medlem 100 kr, barn upp till 12 år fritt inträde
Biljetter till våra konserter säljs vid entrén från en timme före konsertens början.