Tornerspel och spöken!

Tornerspel och spöken!

I den medeltida borgen Glimmingehus strax utanför Simrishamn är sommaren fylld med spännande och roliga aktiviteter.

Det blir medeltidsläger, tornerspel och kusliga spökvandringar för den som törs. En resa tillbaka i tiden för alla sinnen!

-Till vårt stora medeltidsläger Levande Glimmingehus 13-15 juli kommer Companie of Saint Sebastian samt ett flertal olika re-enactmentgrupper att leva medeltidsliv med militär exercis, hantverk och matlagning. Man får se vad de gör och kan även prova på vissa sysslor och det blir shower och visningar. Ett par riktigt späckade dagar, berättar Jan Olofsson som är enhetschef på Riksantikvarieämbete som förestår Glimmingehus, vilken är Nordens bäst bevarade medeltidsborg.

Den 8:e augusti är det dags för ett medeltida tornerspel. Riddarsällskapet Silfverfalken låter sina kombattanter tävla med rustningar, svärd, sköldar och lansar. Gycklare och musiker står också för en tidstypisk medeltida underhållning.

Till det stående programmet under sommaren hör även de populära guidade spökvandringarna i samarbete med Skräckfabriken AB.

-De bokar man in sig på, och de kan vara riktigt skrämmande så åldersgränsen är 13 år, säger Jan och berättar att en del besökare faktiskt har tyckt att det var för otäckt och fått avbryta.

-Guiden berättar utifrån sägner som är lokalt förankrade till borgen, och det är faktiskt många som säger att de upplevt närvaron av något, eller till och med sett saker. Det händer varje år, säger Jan som dock själv ännu inte sett något spöke på borgen.

En fascinerande historia
Borgen som är så rik på en ofta grym och fasansfull historia byggdes ursprungligen av den danske riddaren Jens Holger Ulfstand.

-Han var en råbarkad man som var hårdför även efter den tidens mått, och enormt hatad i Sverige eftersom han hade kaparbrev från danska kronan och som pirat ofta plundrade svenska skepp, berättar Jan.

Borgen innehåller många dåtida försvarsverk, som skottgluggar och hål att hälla kokande tjära i, vallgrav, vindbrygga och olika dödsfällor. Däremot finns tvärtemot vad många tror ingen fängelsehåla.

-På den här tiden höll man oftast inga fångar, utan straffen var kroppsstraff eller böter, säger Jan.

Det var en hård tid, och de autentiska miljöerna gör det lätt att leva sig in i hur det var.

-Själva herrskapet hade det väl förspänt, men deras stora stab av tjänstefolk hade det värre. De lägst ned i hierarkin hade det säkerligen helt erbarmligt med våra mått mätt, även om det rådde skillnad mellan tjänarna också och vissa av dem stod högt i kurs och kunde tjäna bra, berättar Jan.

Guidade visningar
Glimmingehus som är ett levande fornminne och spännande utflyktsmål håller öppet dagligen under högsäsong med visningar för barn och vuxna, med kunniga guider som berättar om borgens historia. Dessutom kan man få prova på många medeltida aktiviteter som att spinna tråd, baka bröd, göra tegel eller skjuta med pilbåge. Här finns också ett café med utsikt över borggården samt en museibutik. Och vill man byta miljö ett tag så är den intilliggande örtagården väl värd ett besök. Följer man vallgraven ligger den strax nordost om borggården.

-Den är som en liten oas där alltid lugn och ro råder. Vi har ju cirka tusen besökare om dagen under högsäsong men där är det fridfullt. I örtagården odlas medeltida medicinalväxter och köksväxter, berättar Jan.

www.raa.se/glimmingehus/

UTDRAG UR GLIMMINGEHUS EVENTKALENDER:
Spökvandring på Glimmingehus 9, 16, 23, 30 juli, 6, 13, 26 aug mfl datum
Levande Glimmingehus – stort medeltidsläger 13 – 15 juli
Tornerspel: 8 augusti