Specialister med stenkoll

Specialister med stenkoll

Flisby AB är företaget som är specialister på trädgårdens golv. Med det breda utbudet av natursten och betong är de ledande i branschen för såväl inom som utomhusmiljö.

Hetast just nu är granitkeramik, som revolutionerat övriga Europa med dess fantastiska egenskaper och som nyligen hittat den svenska marknaden.

Flisby AB grundades 1966, och har idag marknadens bredaste produktsortiment för både konsumenter, anläggare och entreprenörer. Företaget som går i bräschen med olika trender för svenska trädgårdar, har kontor och butiker på 6 platser i landet, med sammantaget 34 anställda. Rickard Hjälm VD på huvudkontoret i Småländska Flisby säger:

– Tanken är att vi kommer att expandera till fler orter i framtiden. Det som skiljer oss från andra företag i branschen är att vi faktiskt har sålt sten i 50 år, och därmed har en enorm kompetens inom området.

Nya trenden från Europa
Företaget tillhandahåller en stor variation av marksten och stenplattor i natursten eller betong. Storsäljaren är dock granitkeramik, som även går under namnet keramiska plattor.  Materialet som lämpar sig för såväl inomhus som utomhusmiljö, har gjort stor succé i Europa med dess fantastiska egenskaper och mönstervariationer. Rickard förklarar:

– Keramikplattorna är extremt tåliga, måttexakta och finns som glaserade eller oglaserade. De absorberar knappt något vatten alls vilket innebär mycket lite påväxt. Det innebär att plattan inte förändras över tid, vad gäller färg och slitage. Tjockleken är också tunnare än andra material, där gång och körplattor bara är 2 respektive 3 cm. Det kan jämföras mot en körplatta av betong som är 6 centimeter.

Mångsidigt användningsområde
Granitkeramik finns i ett varierat utbud där glaserad granitkeramik är den vanligaste varianten. Dessa plattor används i hemmiljö, mindre butiker, hotellentréer, hamburgerrestauranger med mera. En annan variant är glasyr ”Colored Body” som är mer reptålig än den förra. På till exempel flygplatser används vanligen glasyren, ”Technical Poreclain”.

– Keramikplattor kan ha olika mönster och efterlikna material som natursten, betong, metall, trä och tyg. Det enda man inte kan uppnå är den där ”äkta” effekten man får av natursten, som alltid varit min personliga favorit. Det är med blandande känslor som jag nog måste tänka om, menar Rickard.

I anslutning till alla företagets kontor finns tillgång till ett utställningsrum där man som kund   kan får inspiration i valet av produkt.

– I utställningsrummet kan man både se och känna på olika material. Vi har dessutom en bred prisnivå som passar alla plånböcker, säger Rickard Hjälm och avslutar:

– Vi har 1000 produkter i vårt sortiment och kommer det en kund till oss som inte hittar något som passar, då har vi misslyckats.

Stenväljaren hjälper dig att hitta rätt
Vet du vad du letar efter? Är du ute efter en stenplatta som ska vara stor, körbar och svart? Då ska du använda vår stenväljare! Här kan du snabbt sortera våra markstenar och plattor efter storlek, färg, tjocklek och yta. Snabbt och enkelt får du en överblick av vad du har att välja på.

www.flisbyab.se