Så lätt förvandlar du trädgården

Så lätt förvandlar du trädgården

Livet i trädgården kan vara alldeles fantastiskt. Men det är långt ifrån alla som tar tillvara på potentialen.

Elisabeth Wilander på Flisby AB delar här med sig av ett par tips på hur du ger din trädgård ett lyft genom enkla knep.

Verandor och altaner i all ära, men för den som vill få möjligheten att njuta av livet utomhus, och kanske lite närmare naturen, finns det enkla medel som gör det möjligt. Med hjälp av sten kan du skapa samlingsplatser och stråk som sträcker sig genom växtligheten.

– Ett utmärkt sätt att skapa en plats för såväl rekreation som spännande möten är genom att exempelvis anlägga en stencirkel på valfri plats i trädgården. Denna lilla oas nås enkelt genom att placera ut vackra stegstenar. Att därtill ljussätta exempelvis ett vackert närliggande träd underifrån, gör det möjligt att skapa nästintill drömlika miljöer att njuta av under ljumna kvällar. Möjligheterna är många, så det gäller att planera för att få det så bra som möjligt, berättar Elisabeth.

Inspiration och tips
Just planeringen av stensättningen kan för många verka något komplicerad till en början. Men på Flisbys hemsida har detta tagits under beaktning. Under fliken Kunskap & Inspiration hittar du få såväl inspiration som bra tips på hur du ska göra för att anlägga exempelvis en stencirkel.

– För en stencirkel gäller samma princip som vid plattsättning. Efter utgrävningen läggs ett dränerande bärlager och ovanpå det stenmjöl/stenflis att lägga plattorna i. Slutligen fogas stenen. Stencirklarna finns i färdiga paket och är det enklaste sättet att uppnå vackra resultat. Men en stencirkel går även utmärkt att konstruera med exempelvis gatsten. Sedan har vi en granitkompass som man kan ha i mitten som en spännande detalj. Att väcka trädgården till liv med hjälp av sten innebär inga större ingrepp och är ett väldigt prisvänligt sätt att börja vistas mer i trädgården, fortsätter hon.

En trädgård med vackra stenlagda partier och noga planera ljussättning kan garanterat skapa unika miljöer i vad som annars riskerar att bli en slumrande oas. Om du därtill även vill passa på att piffa upp planteringar och annan växtlighet så är kantstål/kantsten och planteringsringar i stål eller betong utmärkta sätt att både framhäva och avgränsa.

www.flisbyab.se kan du läsa mer. Om du har frågor kan du höra av dig på 0380-802 00 eller via mail till mail@flisbyab.se

Den årliga inspirationskatalogen
Flisby har en 100-sidig katalog fylld med inspiration som trycks årligen. Katalogen kan du beställa via hemsidan eller hämta i butik.

Ta bort beläggningar
Har du stensatta partier i trädgården som sett betydligt bättre dagar? Då kan en rengöring vara en klok idé. Våren är en utmärkt årstid att göra just detta och på så sätt göra trädgården redo för sommarens intåg. På Flisby hittar du även allt du behöver för rengöringen av sten.

Så här gör du för att lägga stegsten: