Nyskapande i fiskbranschen

Nyskapande i fiskbranschen

När fisken är i centrum, då trivs Jan Aronsson, grundare av Fisk Idag som bäst.

När verksamheten startade 1992 i Göteborgs fiskehamn var den direkt inriktad på förädling av fisk och skaldjur. Vid den tiden sålde Janne och hans medarbetare endast till restauranger och fiskhandlare i närområdet.

Företaget har de senaste åren växt oerhört, i år räknar man med en omsättning på 400 miljoner och har i dagsläget 80 anställda. Man har både startat en stor fabrik på Öckerö och utökat sortimentet väldigt mycket. Med ett nytänkande och en passion för fisk lanserar man nya produkter hela tiden. Man har tex tagit fram laxburgare, pulled salmon och under 2018 kommer man även att lansera en laxwienerkorv.

Jan Aronsson började redan som sjuåring att sälja fisk. Genom släkten från Fotö och med fisket i blodet har han blivit en riktig fiskentusiast. Eftersom Janne tidigare jobbat både som fiskhandlare och på fiskebåt hade han både stor kunskap och erfarenhet när han valde att starta fiskeleverantören Fisk Idag och fiskeförädlings företaget Havets Bästa.

Med hårt slit och arbete har man idag en betydande roll på den svenska fiskmarknaden och är känd för sin kvalité och sina nyskapande produkter. I fabriken på Öckerö har man lärt sig att förädla fisk och skaldjur på bästa sätt. Många av produkterna är mycket uppskattade både på restauranger, i delikatessdiskar och i skolmatsalar. Med skapelser som olika fiskkorvar och en extra fin fiskfärs gjord för att kunna ersätta kött i vilken maträtt som helst, är man övertygad om att fisk har en betydande roll på tallriken.

– Vi brinner för fisk och skaldjur och att leverera en högkvalitativ produkt är något som vi älskar. Det här gör att många uppskattar de spännande och originella koncepten som vi hittar på, berättar Janne.

Med miljön i centrum
Hållbarhet är starkt bundet till verksamheten som både har en strikt miljöpolicy och är certifierad med MSC, ASC och KRAV. Det är väldigt viktigt för företaget att bidra till ett långsiktigt miljöarbete och att produkterna utgör en minimal belastning på miljön där företaget och leverantörerna är verksamma.

– Att tänka på miljön och den hållbara utvecklingen är något vi tar på största allvar och det som gynnar naturen främjar också oss i det långa loppet, säger Janne.

I Fisk Idags visningskök flödar kreativiteten och nya produkter och recept utvecklas hela tiden. Där utbildar man också sin egen personal och personer som jobbar i fiskdisk. Allt för att fiskrätten på restaurangen eller i köket hemma skall bli så bra som möjligt. I år kommer man att på mässan Passion för Mat att lansera sin senaste produkt, en välsmakande laxweinerkorv. Där bjuder man även på sin nya härliga lax och torskfärs. Fisk Idag kommer också att finnas på plats på Gastro Nord i Stockholm.

– Jag hoppas att alla vill testa laxfärs i sin fredagstaco och inse att fisk faktiskt kan vara lika gott och oftast godare än kött, avslutar Janne.

En god dialog med kunden är något man är stolt över på Fisk Idag och Havets Bästa. Genom att tillsammans ta fram och skräddarsy produkter till alla olika matbranscher har man vuxit och etablerat sig som en av de ledande aktörerna i fiskbranschen.

Se www.havetsbasta.se och fiskidag.se för mer information.

Passion för Mat hålls den 2–4 mars i Eriksbergshallen, Göteborg.

För mer information och biljetter se www.passionformat.se