Unikt boende mitt i vackra dalarna

Unikt boende mitt i vackra dalarna

För den som besöker Falun står ofta sevärdheter och varierande kulturevenemang på schemat men de senaste åren har olika upplevelser i naturen också lockat.

En stor del i det som gör besöket speciellt är det spektakulära vandrarhemmet Falu Fängelse. Med museum i källaren och fina konferensmöjligheter får gästen en chans att bo unikt och bekvämt.

– När fängelset öppnade i mitten av 1800-talet införde man en amerikansk modell där alla satt isolerade för sig själva. Då var det väldigt strikt och det dröjde ända till början av förra seklet innan behandling blev lite mjukare. För de som bor här nu blir det en chans att ta del av en särpräglad historia och sova i en speciell och mycket hemtrevlig atmosfär, berättar Jan-Ola ”Jansa” Bergström ägare av Falu Fängelse.

Modernt och historiskt
När Jan-Ola köpte fängelset var alla lokaler helt tomma och stora renoveringar påbörjades. Alla rum som tidigare varit celler gjordes om till moderna och bekväma boningsrum. Fängelsedirektörens vardagsrum byggdes om till konferenslokal. Matsalen för fångarna blev restaurang och även ett café ute på gården skapades. Mycket av historian finns bevarad i fängelsemuseet där över 600 olika föremål visas upp, vilket blir en rolig del i besöket. Besökaren får se olika epoker inom svensk kriminalvård och allt ifrån beslagtagna vapen och rymningshjälpmedel till produkter tillverkade av de intagna finns att beskåda.

Ett centrum för ekoturism
Med de vanliga sevärdheterna som den berömda falu gruva och Carl Larsson-gården finns också en mängd andra saker att hitta på. Vandring är något som växt under de senaste åren precis som cykling. Som både finns för MTB entusiaster och tävlingscyklister men också för den som vill ta det lite lugnare. De stämningsfulla skogarna och vackra sjöar runtomkring blir ett perfekt utflyktsmål för familjen eller den som älskar att vandra och promenera.

– Med naturen så pass nära inpå är det lätt att hitta inspiration och komma på nya idéer, det är något som märks även i staden då Falun är väldigt rik på all möjlig kultur, säger Jan-Ola.

Spökvandring
Det sägs att det spökar en hel del på fängelset och de gamla fångvaktarna påstod att den ökända giftmörderskan Jutta fortfarande vandrar runt i korridorerna. Idag kan man få följa med på en guidad tur där alla de mörkaste hemligheterna rotas fram. En stor del handlar om den spännande historik som fängelsebyggnaden har och allt avslutas i fängelsemuseet.

– Vi har många spökjägare som kommer hit och undersöker. Om spöken finns eller inte har jag ingen aning om, man får helt enkelt komma hit själv och känna in stämningen, avslutar Jan-Ola.

Falu Fängelse Vandrarhem
Telefon: tel: 023-79 55 75
Mail: info@falufangelse.se
Hemsida: www.falufangelse.se

Faluns många naturupplevelser:
– Vandra i Lugnets Naturreservat
– Cykla MTB, landsvägscykling, velodrom och familjecykling
– Paddla på sjön Runn
– Paddla forsränning på naturbana eller i en konstgjord forsränningspark
– Åka långfärdsskridskor på Runn
– Åka längdskidor på flera spåranläggningar både för familj och motionär
– Utförsåkning i Romme Alpin, Bjursås eller Källviksbacken