Ett nytt kapitel öppnas nu för Orrefors

Ett nytt kapitel öppnas nu för Orrefors

”Ett glödande hantverk mitt i Smålands hjärta”

I Orrefors anrika och vackra bruksmiljö hittar du Orrefors Park, en helt ny destination med Sveriges kanske vackraste glashytta, omgiven av Sveriges första phytopark. Här kan du njuta av glasblåsare i arbete och stora som små kan prova på att blåsa glas.

Design, hållbarhet och genuint hantverk har alltid stått i fokus hos Orranäs Bruk och varje produkt och konstverk är tillverkad på plats i Orrefors i samarbete med några av Sveriges absolut skickligaste formgivare, konstnärer och glasblåsare.

I shopen handlar du svenskt, munblåst glas av högsta kvalitet, bruks- och konstglas framtaget tillsammans med spännande designers och konstnärer.

Orrefors museum visar glas från olika epoker, i utställningshallen visas 2019 en exposé över Erika Lagerbielkes bruks och konstglas och Hammarsmedjan med anor från 1726 erbjuder en unik, historisk miljö.

Smécafét serverar lokalproducerad mat och hembakat fika inspirerat av det småländska skafferiet.

Det finns en lång spännande historia om glasbruket Orrefors. Allting tar sin början i den lilla småländska orten Orrfors. Mellan åren 1899 – 2013 var glasbrukstillverkningen av bruksglas och kostglas Orrefors en välrenommerad produktion som drevs under olika ägarskap. Koncernen New Wave Group som utöver Orrefors också ägde glasbruket Kostad var av affärsmässiga grunder tvungna att lägga ned produktionen som en följd av stora förluster i verksamheten och istället förflytta majoriteten av produktionen utomlands och 130 människor blev då även av med sina arbeten. Många beskrev nedläggningen som ett svenskt kulturarv som gick i graven. Antalet glasbruk har minskat drastiskt genom åren.

Orrefors Park
Glashytta • Museum • Parkområde • Konferens
Utställningshall • Shop & Konstgalleri • Hammarsmedja
Smécafé • Phytopark • Disponentsvilla
Hitta hit:  Orrefors Park, Bruksområdet 1, Orrefors
Följ vad som händer på https://www.facebook.com/orreforspark/

Öppettider
1 MAR – 20 JUN
16 SEP – 15 DEC
Tis-Fre 10 – 17, Lör 10 – 16
24 JUN – 15 SEP
Alla dagar 10 – 17

Hemsida