Familjeföretaget med kunskapen att förverkliga listdrömmar

Familjeföretaget med kunskapen att förverkliga listdrömmar

Vare sig du bor i lägenhet, villa eller en stuga så är det listerna som knyter ihop rummet.

Eskebo Hyvleri är familjeföretaget i Öxnevalla som med passion för hantverket vill bidra till att bevara och förbättra listverk i såväl nya som gamla hus.

Eskebo Hyvleri grundades i slutet av 90-talet av Jan Henriksson. Han hade sedan innan en god kunskap om trä, men hade aldrig hyvlat tidigare då han förvärvade sin första snickerilokal. En liten riktlisthyvel införskaffades, och när dottern Jenny Axinge anslöt sig till företaget hade kundkretsen redan börjat växa och ordet om deras kompetens börjat spridas. Idag har man bytt upp sig till en större komplett hyvellinje och en ny riktlisthyvel och tillverkar nu alla typer av listverk från golv till tak, paneler och diverse andra typer av lister.

– Trä är helt enkelt vår grej, säger Jenny Axinge.

Den saknade pusselbiten
Även om det kanske inte alltid är det första du tänker på när det kommer till inredning, så är rätt lister på rätt plats det som verkligen kan sätta karaktären i ett helt rum. Det kan vara den där detaljen som gör ett hem unikt och personligt eller en saknad pusselbit om du skall renovera ett äldre hus utan att förlora dess själ. Eskebo Hyvleri erbjuder i skrivande stund ca 200 färdiga profiler, varav det mesta görs i tresidig fura, men också norrlandsgran, sibirisk lärk och andra träslag har gått genom hyveln. Söker du efter något speciellt som inte finns bland de färdiga profilerna är det inte heller några problem att ta fram något helt nytt. Många har letat länge efter just den där unika listen som inte går att hitta i butikerna, och då kommer möjligheten att producera en egen design väl till pass.

– Många som ringer hit har letat efter en speciell list under lång tid utan att hitta vad de söker. Det kan vara en gammal list som kanske inte längre går att få tag på eller så tänker man sig något speciellt som inte finns att köpa i en vanlig byggvaruhandel, berättar Jenny.

Specialtillverkade lister kan också vara det som får din nybyggda villa eller lägenhet att stå ut från mängden. Istället för att sätta in lister ur ett färdigt listpaket kan du utan att det brukar bli en särskilt mycket högre kostnad istället tillverka nya med en personligare design. Dessutom är leveranstiden endast ca två veckor på färdiga profiler, och det dubbla på specialbeställningar.

– Jag upplever att vi svenskar är väldigt måna om vår hemmiljö, och att vi gärna lägger ner lite extra energi på detaljer som lister. Därför är det väldigt roligt när vi kan hjälpa till med vår kunskap för att förverkliga idéer och drömmar, fortsätter Jenny.

Flexibel produktion
Eskebo Hyvleri kan tillverka lister i både större och mindre kvantitet och kan vara lika flexibla om du så är på jakt efter 30 centimeter eller 30 meter. Det som kan vara bra att veta är att kostnaden främst ligger i de första meterna, så att större volymer alltså inte innebär en enorm prisökning.

– Den stora kostnaden för oss ligger i förarbetet och att ställa in maskinerna, så det blir de första meterna som kostar mest. Å andra sidan kan det ju vara värt att lägga lite mer på en kort bit om det är just det som fattas, så slipper man lista om hela huset, förklarar Jenny och fortsätter:
– Vi möter ofta kunder som köpt ett gammalt hus där det är en bit list någonstans som gått sönder eller saknas. Då kan man komma till oss med en del så producerar vi en ny med samma design.

Det är just sådana fall, där de kan bidra till att återställa gamla traditioner, som Jenny själv tycker är det allra roligaste med att vara i branschen.

– Trä har alltid varit väldigt viktigt i Sverige och det är något väldigt svenskt med detaljer i trä. Därför är det så roligt att arbeta med det och få vara med när det kommer till att bevara och behålla det gamla. Nu har vi hållit på med det här i över 20 års tid, och vi brinner verkligen fortfarande för det, avslutar hon.

Hemsida