Kolossalt utbud i Sveriges största konstbutik

Kolossalt utbud i Sveriges största konstbutik

I år är det 30 års jubileum på Emmaboda Konst i Småland. Med över 600 kvm butiksyta och en stor verkstad är det Sveriges största konstbutik.

I sin samling har verksamheten över 3500 tavlor med strax över 600 olika konstnärer. Fokus ligger både på samtida svensk konst och 1900-tals konst.

– När Rune Hallberg först startade Emmaboda Konst 1988, var det en mindre butik med några få utvalda tavlor på väggarna. Sedan dess har det hänt en hel del och när vi 2009 flyttade in i våra nuvarande lokaler kunde verksamheten utökas betydligt. Den stora bredden på våra konstverk är det som särskiljer oss, berättar Göran Björkqvist, ägare av Emmaboda Konst.

Lång bytesrätt och massor med vackra tavlor
Det är en våg av härliga intryck som möter besökare på Emmaboda Konst. Popkonst, traditionella stilleben, porträtt och häftiga abstrakta tavlor, här finns konstverk som tilltalar den mest kräsne konstfantasten. Den oerhörda mängden konstverk är något som gör butiken verkligen unik. Verksamheten är tydlig med att storleken på plånboken inte ska vara det som avgör. Alla har rätt att ha en något vackert på väggarna, menar Göran.

– När man väljer att köpa tavlor och bilder till sitt boende tycker jag det är viktigt att verkligen välja med hjärtat. Det som känns bra direkt är ofta det som blir bäst. Oavsett om tavlan kostar några hundralappar eller tusentalskronor ska det stämma överens med känslan köparen får, säger Göran.

Glaskonst och verkstad
En nyhet inom verksamheten är samarbetet med Målerås Glas från vilka Emmaboda Konst säljer fantastiska konstverk i glas. Det här gör även att man har tillgång till hela Målerås utbud om det skulle vara något speciellt kunden är ute efter.

I den stora ramverkstaden reparerar man trasiga tavlor och byter ramar. Även inom ramar har butiken ett stort urval.

– Vår verkstad är väldig stor och vi har lång erfarenhet av inramning. Är det något speciellt kunden vill ha kan vi göra olika specialinramningar.

Åtskilliga samlare och konstföreningar kommer långväga för att besöka konstbutiken i Emmaboda. Med en bytesrätt på hela fem år sticker företaget ut från mängden.

– Många har en föreställning att det är bara medelålders och uppåt som köper konst. Det kanske var så förut men de senaste åren skulle jag säga att det är en stor grupp mellan 25–35 som köper konst. Många vill ha något fint till första lägenheten eller utöka sin konstsamling, avslutar Göran.

www.emmabodakonst.se