Spännande kulturhus i Helsingborg

Spännande kulturhus i Helsingborg

2002 var det premiär för Dunkers Kulturhus som sedan dess lockat mängder med besökare. Kulturen och konsten står i centrum och bredden är otroligt stor med både musik, scenkonst och utställningar.

Verksamheten arbetar mycket med att ta fram både den smala och breda kulturen.

– Vi har allt ifrån dansföreställningar, barnteater till större konserter. Under serien Big five, där lite mer kända artister står på scen, kommer Jack Vreeswijk och Maia Hirasawa senare vår. På utställningen #ingenlitenlort handlar det om Astrid Lindgrens engagemang för den lilla människan och om att göra sin röst hörd, berättar Emma Having, avdelningschef för utställningar och scenkonst på Dunkers Kulturhus.

Hållbarhet i konsten
Varje år har Dunkers ett tema som verksamheten försöker väva in i de olika delarna. Årets tema är Ett hållbart samhälle – konstens och kulturens roll. I många av utställningarna speglas det här till exempel i fotoutställningen The Thin Line med Björn Perssons finkänsliga närgående porträtt på utrotningshotade djur.

– Björn är en flerfaldigt prisad fotograf och utställningen The Thin Line är en hyllning till världens utrotningshotade arter samt visar på ett ansträngt globalt ekosystem med akut behov av handlingskraft. Fantastiska storslagna fotografier med en önskan om att skapa förändring och engagemang hos betraktaren. säger Emma och fortsätter.
-Vi har också väldigt spännande samtal där två personer tar plats på scenen. I vår kommer Tina Nordström, Hanne-Vibeke Holst, Amelia Adamo och Henrik Berggren för att prata om aktuella ämnen och sina egna karriärer. För de som själva vill delta i en diskussion finns vårt Filosofikafé där en filosof inleder med ett ämne för att sedan låta deltagarna fortsätta samtalet, något som tidigare varit mycket intressant.

Stor bredd och något för alla
En del känner kanske att kultur och konst är något svårt men på Dunkers Kulturhus är det här något personalen arbetar hårt för att få bort. Med musik från större band och artister fångar man in den lite bredare publiken och under veckodagarna ges mindre kända grupper en chans att visa upp sig. Det bjuds bland annat på jazz från elever vid Skurups Folkhögskola och även andra band där yngre förmågor får chans att framföra sin musik. Missa inte heller Kulturskolans konserter och elevutställningar när du besöker kulturhuset.

– Söndagsscen är teater/musik/dans för de lite yngre och först ut i vår är Oknyttsförvaltningen informerar med Banditsagor. En föreställning för barn från tre år.

Det är mycket som sker under våren på Kulturhuset och vare sig det är klassisk musik, hårdrock, pop, dans, teater, föreläsningar eller utställningar finns något för alla olika smaker.

– Under årets tema Ett hållbart samhälle får konsten en chans att väcka nya tankar och idéer. Vi vill verkligen att det ska finnas något för alla och att fler hittar hit och upptäcker den palett av konst och kultur som finns att ta del av på Dunkers, avslutar Emma.

dunkerskulturhus.se

Axplock från Dunkers vårprogram.:

25 Januari – Öppet kulturhus på Dunkers

26 Januari – Jag var där – Lady Sybil

27 Januari – Söndagsscen Oknyttsförvaltningen informerar med Banditsagor

30 Januari – Onsdagsscen RumEtt – Olof Pavlander och Anton & John

2 Februari – Familjelördag i surrealisten Lee Miller

8 Februari – Big 5 – Jack Vreeswijk

9 Februari – Samtal på Dunkers – Tina Nordström

16 Februari – Vernissage för Ingenlitenlort – utställning om Astrid Lindgren

15 Mars – Big 5 – Maia Hirasawa

23 Mars – Samtal på Dunkers – Hanne Vibeke Holst