Dags att göra plats för julgranen

Dags att göra plats för julgranen

Tusentals ståtliga granar står uppradade på den stora odlingen i Degeberga.

På Gunnars Granar börjar arbetet redan under tidig vår för att få fram Sveriges vackraste julgranar och 90 000 julgransplantor planteras varje år.

– Det är viktiga när man köper sin gran att den inte är torr eller känns lätt i vikten. Då har den antagligen stått för länge utan vatten, granen kommer förlora all lyster och så småningom tappa alla barr. På kungsgranarna kan det vara svårare att se om den är uttorkad då de inte tappar barr på samma sätt men även de kan de förlora lite sin glans, berättar Gunnar Göthner ägare av Gunnars Granar.

Flera valmöjligheter
Att välja ut den perfekta julgranen kan vara svårt. De vanligaste sorterna är kungsgran och den vanliga barrande granen. Gunnar berättar att den julgran som säljs bäst ofta avgörs av vad som syns och rekommenderas i media.

För den som föredrar en barrfri jul är det kungsgran som gäller, som även har en otrolig lyster. Den vanliga granen barrar en hel del men doftar mycket desto mer än den barrningsfria sorten.

– Kungsgranen har sådan härlig färg att man nästan kan tro det är en plastgran. Barren är inte heller vassa som på en vanlig grann, vilket kan vara skönt att slippa. Det är en del att tänka på och man ska inte bara ta första bästa.
– Vi har som mål att odla de finaste julgranarna i Sverige och för att kunderna ska få dem så färska som möjligt levererar vi hellre flera gånger än låter granarna stå länge utan vatten, säger Gunnar.

Eget öl med smak av granskott
Under åren som har gått har Gunnar utökat verksamheten. 2010 startade han tillsammans med en god vän tillverkning av granskottsöl. Genom Crowdfunding lyckades de samla ihop pengar för att starta den första produktionen. I samarbete med ett lokalt bryggeri lyckas man skapa den unika ölsorten. Allt avslutades med en ölprovning tillsammans med de som hjälpt till att starta upp alltihop och smaksuccén var ett faktum.

Idag finns Scandinavian Spruce Lager att köpa på systembolag i Degeberga trakten och även i deras beställningssortiment.

Vid sidan av julgransodlingen har även ett hotell byggts upp. Under sommaren är verksamheten på gården ett Bed & Breakfast, för att sedan omvandlas under vinterhalvåret till ett hotell. Det finns goda möjligheter till konferens både i modern stil men också i mer avskalad miljö som till exempel en i den ombyggda jordkällaren.

– Det känns roligt att vi fått möjlighet att utöka vårt företag. Hotellet ger gästen en chans att komma till en naturskön plats med en lugn atmosfär, avslutar Gunnar.

www.gunnarsgranar.se
www.cocoonmeetings.com
www.scandinavianspruce.com