Inspirerande café med böcker och kultur som inriktning

Inspirerande café med böcker och kultur som inriktning

Mitt i det västgötska landskapet i Ods kyrkby ligger Crea Diem bokcafé, där kultur och möten är något som ligger varmt om hjärtat. Från förste april och fram till jul sker många spännande arrangemang. Med allt ifrån utställningar, författarträffar, föreläsningar skrivarkurser, bok- och musikevent.

En mathantverksmässa i härlig Emil i Lönneberga-anda arrangeras helgen före jul.  Många gäster tar en fika, handlar en bok i bokbutiken eller deltar i någon av de aktiviteter verksamheten anordnar. Medans andra kanske bara vill dricka en kopp kaffe och ta en promenad i det vackra landskapet som omger bokcaféet.

 – Verksamheten är placerad i en kulturmiljö, det är en plats för inspiration och avkoppling för våra besökare. Vi tar årligen emot många gäster, besöksantalet närmar sig 30 000 personer med naturligtvis mångskiftande intressen. Vissa besöker oss för att fika eller äta gott, medans andra för att ta en vandrings- eller cykeltur. Bokbutiken fångar stort intresse och det är en mycket aktiv bygd med många utflyktsmål, berättar Gerd Ljungqvist Persson som driver Crea Diem tillsammans med sina förträffliga medarbetare.

En Passion för kultur
När man för 15 år sedan startade bokcaféet var ett av målen att skapa en plats för reflektion och inspiration, en plats där man kan träffas och diskutera. Mycket av verksamheten handlar om böcker men utesluter inte någon form av kultur. På många av eventen ställer konstnärer ut sina verk och Crea Diem arrangerar bland annat författarkvällar, bokmässor, utställningar och musikevent. Mycket av den litteratur bokcaféet säljer inriktar sig på historia, trädgård, hälsa och fritid, mat och kultur. Bokcaféet säljer även mycket barnböcker och litteratur med anknytning till västra Götaland.

Hembakat och genuint
På caféet bakas allt på plats och verksamheten försöker till så stor del som möjligt köpa in närproducerade råvaror. Man har en fikabuffé, olika typer av pajer och soppor, smörgåsar och bakverk. Under helgen finns även möjlighet att beställa bröd. Många av besökarna väljer att spendera en hel dag i närområdet, mycket för de många sevärdheter och utflyktsmål som finns i området men också för den omväxlande naturupplevelsen. Under sommaren hyr verksamheten ut cyklar och förmedlar även stugor för dem som vill semestra. Med en fantastisk omgivning och utsökta bakverk är Crea Diem Bokcafé ett riktigt smultronställe som är väl värt ett besök.

– Man behöver inte vara kulturentusiast för att komma hit, det finns något för alla. Något som är mycket uppskattat av våra gäster är inte minst de olika aktiviteter vi anordnar, avslutar Gerd.

Se www.creadiem.se och www.facebook.com/Crea.Diem.Bokcafe för nyheter och mer information.