Ost som äkta hantverk

Ost som äkta hantverk

Bredsjö Blå är den lilla ostproducenten som med egna får, egen gård och ett mysigt litet ostcafé finns ute i välsorterade ostbutiker runtom i landet.

De har blivit uppmärksammade av krögaren och gourmeten Carl-Jan Granqvist som hyllat deras fingertoppskänsla för att ta fram riktigt spännande och bra ostar.  

-Det hela började med att vi nästan lite slumpartat i slutet på 80-talet tog över ett konkursat projekt där gården med sina 180 mjölkfår ingick. Det var helt andra tider. Det fanns en hel del kreativitet i bygden och det ena gav det andra. Lars-Göran var veterinär i grunden och hade haft egna djur i tjugo år. Är man dessutom lite matlagningskunnig så är det inga problem att göra ost, berättar Lena Hall som driver familjeföretaget och är en av två delägare.

Hon får det att låta så enkelt, men erkänner att det tog ett par år att få fram bra ost. Från början satsade de på att få fram en långlagrad ost på egen fårmjölk med Roquefortemögel som fick namnet Bredsjö Blå. Eftersom det hela görs hantverksmässigt på äkta gammaldags vis kan resultatet variera med faktorer som grödorna fåren äter, årstid och framförallt lagringstid. Fylligheten och rundheten ökar med åldern och mögelsmaken är lite mer framträdande i yngre ostar, för att sedan med stigande ålder balanseras med smak av lagrad ost och kittpåverkan från ytan.

På gården görs också andra ostar, som till exempel Bredsjö Hård som är en smakrik Peccorino tillverkad på samma mjölk från gårdens egna ostfriesiska mjölkfår.

Till en riktigt god ost passar enligt Lena oftast söta saker.

-Men eftersom ostens smak varierar med lagringstiden kan också det man äter eller dricker till den variera något. Ju mer lagrad och ju mer stark osten är desto kraftigare och sötare vin till exempel. Portvin, Madeira, söta vita viner eller det fantastiska Hjortronvin vår lokala producent Grythyttan gör är oslagbart. Marmelad, honung och nötter passar bra till de kraftiga ostarna, medan färsk fänkål är jättegott om man vill ha något som inte är så sött, säger hon.

På gården bakas också ett gott hällbröd i egen ugn som är speciellt framtaget för att passa ostarna. Under säsong är också gårdens café öppet där man kan slå sig ned för att avnjuta hemlagade bakverk, köpa ostar och titta på fåren i den lantliga idyllen.

-Det som gäller för oss nu framöver är den kakbuffé vi håller i caféet på gården på söndagen den 2a advent. Sen håller caféet stängt till i mars, men man kan hitta våra ostar på lite olika håll ute i landet så länge, säger Lena avslutningsvis.

www.bredsjobla.se

Bredsjö blå finns hos följande återförsäljare:

Fromageriet, Segers, Södercheesen, Jacksons – Stockholm

Gudagott, Hugo Ericsons Ost – Göteborg

Möllans Ost – Malmö

Örebro Ost – Örebro

Norins ost – Linköping

Ostboden – Uppsala

Ostbutiken i Strängnäs – Strängnäs

Anns Ost – Arboga

Ostbutiken i Grangärde – Grangärde

ICA – Hällefors, Nora, Lindesberg

På nätet: Ostogram.se

Grossist:

Grönsakshallen Sorunda

RIMA Seafood AB