Bästa sättet att bli av med fästingar

Bästa sättet att bli av med fästingar

O’Tom Fästingplockare är utvecklad av veterinärer och blivit ansedd som det mest effektiva sättet att plocka bort fästingar.

Genom den unika utformningen behöver man endast vrida några varv för att fästingen ska lossa, för att sedan enkelt ta bort den. Plockaren finns i två storlekar och kan användas både till djur och människor.

Kan överföra allvarliga sjukdomar
Fästingar är parasiter som livnär sig på blod från människor och djur, vilket de behöver för att överleva och fortplanta sig. De håller vanligtvis till i skogsområden, bland gräs, buskar och ängar. Fästingar hoppar eller flyger inte men kryper och ramlar ner från längre grässtrån eller trädgrenar till värddjuret. De borrar sig fast i sitt offer med hjälp av hakar och ett lätt bedövande gift, ofta i områden där huden är tunn till exempel bakom knät. Via bettet kan allvarliga sjukdomar så som borrelia och TBE överföras, vilket kan leda till svåra sjukdomstillstånd.

Även husdjur drabbas
Trots kemiska hjälpmedel kan man ändå hitta fästingar på katter och hundar, ofta sätter de sig runt huvudet, då det är den kroppsdel som först kommer i kontakt med växtlighet. Fästingarna hinner ofta växa till sig innan vi hittar de på husdjuren, då kan det vara lämpligt att utnyttja den lite större fästingplockaren. Har djuret mycket päls kan man istället använda den mindre varianten, för att lättare komma åt.

Lätt att använda
Produkten är oerhört enkel att använda och är bästa sättet att helt ta bort fästingar, smärtfritt och säkert. Beroende på fästingens storlek väljer man ut vilken plockare som passar bäst. Sedan tar man tag i den från sidan och vrider. Fästingen brukar lossa efter två till tre varv.

Tips att komma ihåg
– Försök inte att bedöva fästingen innan borttagning.
– Dra inte i fästingen innan du tar bort den.
– Efter avlägsnande rekommenderar man att desinfektera området med ett antibakteriellt medel.

Med O’Tom Fästingplockare lämnas inga delar kvar i huden. Drar man istället ut den direkt finns det risk för att bitar av fästingen blir kvar. Som i sin tur kan leda till en smärtsam inflammation eller infektion.

Fästingplockaren uppfanns av veterinärkirurgen Dr. Hietz, och testades sedan av ett veterinärteam. Produkten är tillverkad av återvunnen plast, vilket gör den mycket miljövänlig. Många veterinära kliniker använder idag den mycket uppskattade uppfinningen.

O’Tom Fästingplockare finns att köpa i alla djurbutiker, på apoteket kronan och apoteket hjärtat.

Se www.bomica.se och www.otom.com för mer information.