Låt möblernas historia fortsätta

Låt möblernas historia fortsätta

Hur skiljer sig en stol från barocken till nybarocken och barockstilen? Vilka material fanns på 1600 talet och vilka tillkom under 1800 talet? Hur ser olika ytbehandling ut efter att de åldrats i 5, 10,  50, 175 eller 400 år?

Vad händer med lim när de bryts ner? Varför är vissa lådor spikade ihop och andra med sinkor? Varför kan sinkor se så olika ut? När är det försent att rädda en möbel och hur mycket ska en göra? Vad är patina och vad är smuts? Varför kan en inte sätta maskinvävd rotting på en handflätad rottingstol? Vad är bäst att göra med just din möbel?

Allt det här, och mycket mer, måste en möbelrestaurerare kunna. Vårt yrke är ett hopkok av möbelsnickare, ytbehandlare, kemist, dekupör, historiker i stilar och material och för vissa, som för mig, även stolsflätare. Genom att vi blir ärade att få ta hand om era möbler, de ni älskar, de ni minns från barndomen, den som ni ärvt från er fantastiska moster eller den ni spontanköpt på loppis och som kommer passa perfekt med byrån i hallen -så har vi möbelrestaurerare ett ansvar att göra vårt bästa för varje möbel. I det ansvaret ligger inte bara att möbeln ska vara brukbar och fräsch igen, utan även att bevara den historia och den kunskap som möbeln bär på.

I min verkstad är mottot att alltid göra minsta möjliga åtgärd för största möjliga funktion, det innebär att vi låter möblerna bära vidare på sin historia, sin patina och sina skavanker i kombination med att de ska fortsätta kunna användas, ofta och med glädje. För möbler är gjorda för att användas, och genom att veta vad möblerna är gjorda av så vet vi också hur de ska restaureras och underhållas på bästa sett så att tiden det tar tills våra kunder behöver vår hjälp igen blir så lång som möjlig.

Innan skråväsendet upphörde och även länge därefter så höll respektive hantverkare och firma på sina hemligheter och recept då de såg på varandra som konkurrenter. Idag är branschen annorlunda och vi är numera kollegor, det betyder att även framtida möbelrestaurerare är mina kollegor och jobbet jag gör idag ska inte göra livet svårt för nästa person som handhar samma möbel. Därför lägger vi stor vikt vid materialen som används, de ska vara beprövade och reversibla. Det betyder t.ex. att vi använder oss av traditionella möbelsnickeritekniker, och material som vi vet inte skadar möbeln när den bryts ner av ålder och gör sitt jobb precis som en vill, att vi inte introducerar några moderna material till en äldre möbel samt alltid håller en diskussion, inom oss själva och med våra kollegor, om vad som är det bästa för möbeln.

Historian bakom varje möbel, kunskapen som gömmer sig i verktygsspåren, fraktsedlarna och signaturer på ryggar och lådbottnar, skadorna de har, patinan, materialen de är gjorda med -allt det här gör mitt yrke så fantastiskt roligt. Ingen dag är den andra lik, ingen av oss kommer någonsin kunna bli fullärd, vi måste alltid utvecklas och hitta nya lösningar att tackla ett problem, läsa nya böcker om vilka särskilda lacker som användes i Amerika under 1870 talet. Sen jag fick veta att en kunde utbilda sig till möbelrestaurerare inför gymnasievalet 2005 så är det inget annat jag har velat bli eller jobba med.

Efter 5 år i skola, 4,5 år i praktik, 5 länder, 13 flyttar, 1,5 läsår som lärare, en enorm mängd skratt, tårar, svett, misstag och en del blod har jag sedan 2016 min egna verkstad i Göteborg. 2017 tog jag mitt mästarbrev samt tog in en lärling för att lära vidare allt vad jag hittills har lärt mig, och jag älskar fortfarande mitt yrke minst lika mycket som när jag började.

Möbelvårdstips för hemmet:
För att undvika att tavlor och speglar trillar ner är det viktigt att kontrollera deras upphängning, hänger de i snören så gör ni klokt i att byta ut snöret till ståltråd.

Till alla er som har rottingmöbler hemma, nu i januari och februari har vi det som torrast, så för att förlänga livet på era rottingflätade möbler: ta en disksvamp med ljummet vatten och stryk på undersidan/baksidan av rottingen. Låt det sedan torka i fred i 24 h. Vattnet håller rottingen spänstig och hållbar avsevärt längre.

Mäster Blixts Möbelrestaurering
Pernilla Blixt
info@blixtrestaurering.se
0768 94 66 06
www.blixtrestaurering.se