Det var en gång en liten pojke…

Det var en gång en liten pojke…

i Stockholm för några veckor sedan

STOCKHOLM – Elias talade om vad hans pappa brukade göra med honom. Skadorna på hans lilla kropp visades upp för flertalet läkare som gjorde både oros- och polisanmälningar. Under senaste rättegången vittnade barnpsykolog och flera läkare.

Totalt 8 experter tog ställning för pojken. Trots detta skedde ingen förändring för Elias. Expertvittnen ignorerades och han tvingas än idag bo kvar hos den pappa som både misshandlar och förgriper sig på honom. Året är 2019 och Elias är 8 år.

Foto: Mariah Talbot

Foto: Viktoria Davidsson

Så här ser tyvärr verkligheten ut för många barn i Sverige idag. Vart femte barn utsätts för sexuella övergrepp innan de fyller 18 år. De flesta sker inom familjen, eller av annan närstående som barnet redan känner. Dessa barn läser du sällan om i tidningen, ty media menar att om det inte finns någon fällande dom, så kan inte de heller agera ”dömande”. Det stora problemet är att det sällan blir någon fällande dom. I Luleå eller Karlskrona leder exempelvis bara 5% av alla polisanmälningar om övergrepp mot barn ens vidare till åtal.

 

– Vi svenskar är ett vänligt folk och vill gärna hjälpa till. Problemet är att vi är bra på att rikta blickarna och hjälpen mot andra länder. Jag anser att vi måste sopa rent framför vår egen dörr innan vi fokuserar utåt. Vi har en socialtjänst i kris, Polisen saknar resurser och BUP- väntetiderna är alldeles för långa. Vi har mängder med föräldrar som kämpar för sina barn, men de orkar inte kämpa både mot förövaren och myndigheterna, berättar Agneta Bravélius, grundare av stiftelsen BRY – Barns Rättsskydd.

Att många som utsätts för våld eller sexuella övergrepp som barn hamnar i kriminalitet tar media sällan upp. Inte heller det faktum att i snitt ett barn i veckan tar livet av sig med anledning av detta. Att vi år 2019 har flera specialdomstolar så som arbets- och migrationsdomstolen, men inte någon barndomstol, pekar även det på att något inte står rätt till. Kanske är det bara så att vi är ett folk som är snabba med att döma, men minst lika bra på att lägga locket på när det börjar skava lite.

Foto: Mariah Talbot

På hemsidan hittar du bra tips på vad du kan göra när du misstänker att ett barn far illa. Det bekvämaste sättet att hjälpa till är dock genom att bli månadsgivare så att stiftelsens eldsjälar kan fortsätta kämpa för våra barn. Läs mer på www.barnsrattsskydd.se

Lägg inte locket på!
För tillfället pågår BRY’s kampanj #BryterTabut online för att skapa debatt och uppmärksamhet kring att barn fortfarande utsätts för våld och sexuella övergrepp i hemmet.