Säker matstol för barn

Säker matstol för barn

Sedan 1967 har Barnsängsfabriken i Bjärnum tillverkat barnstolen Hokus Pokus.

Den har med åren kommit att bli en svensk klassiker som återfinns i många hem.

-På grund av att det är en kvalitetsprodukt som egentligen håller alldeles för länge har våra säljvolymer minskat något på senare år, berättar grundaren och ägaren Bengt Olsson.

-Barnen som själva satt i den har fått egna barn som kan använda den, och då åker den fram igen. Det händer att vi säljer reservdelar till stolar som är 30-40 år gamla, men vi gör hellre en riktigt bra, säker och hållbar stol än något som inte håller måttet, säger Bengt.

Säkerheten är viktig för Barnsängsfabriken som låtit testa stolen hos Svensk Provningsanstalt vilka funnit att den mer än väl uppfyller de krav som ställs på barnstolar. Till de säkerhetsdetaljer som gör Hokus Pokus till en trygg stol hör en låsanordning man tagit fram vilken gör att stolen kan fixeras i matbordet och då är omöjlig att välta. Dessutom finns en lös insatsdyna som tillbehör för de riktigt små barnen vilken gör det mycket svårt att ställa sig upp i stolen, och om barnet ändå skulle kunna det finns också selar.

-De nya stolarna levereras alltid med sele. Sedan har vi också valt att inte ha fotstöd för att försvåra för barn att kunna ställa sig upp i stolen eller klättra ur, säger Bengt.

Hokus Pokus har även den praktiska funktionen att utöver att fungera som en hög matstol kunna läggas ned och fungera som en lägre stol där barnet kan leka och rita, samt ytterligare en rolig funktion där barnet kan gunga och då är även stolen försedd med en liten ratt.

Hokus Pokus som är svenskproducerad rakt igenom finns hos en mängd olika återförsäljare ute i landet och kan fås i 200 olika färgkombinationer.

-Det är klart att alla våra återförsäljare ju inte har alla färgerna, men då kan man beställa direkt från oss, säger Bengt.

Fram till 1972 tillverkades Hokus Pokus bara i trä, och efter det i plast. Det är en väldigt prisvärd stol med tanke på hus länge den håller.

-Ja, slår du ut priset på 20-30 år blir det inte mycket per år, och generellt sett får ju ägaren nästan tillbaka lika mycket som han eller hon betalat för den när man säljer begagnat, säger Bengt avslutningsvis.

www.barnsangsfabriken.se