Med hjärtat fullt av barnböcker

Med hjärtat fullt av barnböcker

Att låta barn botanisera i litteraturens värld är detsamma som att ge dem en livslång gåva. Högläsning i samvaro med de små skapar inte bara en mysig stund, barnet får en språkförståelse och ett fönster mot världens alla kulturer.

Böcker är också källan till kunskap och berikar barnet med ett väl utvecklat känsloregister. Barn behöver böcker och det är vårt ansvar att se till att barnlitteraturen inte dör ut.

Att vår tids teknik stjäl tid är nog de flesta överens om där utrymmet för aktiviteter bortom skärmen sållas bort. Forskningen kommer med braskande rapporter som slår larm om att våra hjärnor inte underhålls på samma sätt som tidigare. Barn behöver få utforska alla sina sinnen inför sin vandring mot det vuxna jaget. Läran om livet är viktigt och att läsa för livet likaså. Marianne Von Baumgarten Lindberg har som mål att barnlitteraturen ska leva vidare i fysisk form som var barns rättighet.

– Vi måste dela med oss av minnet av våra böckers hjältar, plocka fram dem i ljuset och förmedla dem till kommande generationer. Det är vår skyldighet. Jag själv hade turen att få umgås med en av våra största barnboksförfattare Astrid Lindgren. Hon blev min vän och min mentor och lärde mig så mycket om känslor som empati, förlåtelse och glädje. Hon har betytt väldigt mycket för mig, menar Marianne.

Gedigen yrkeserfarenhet
Marianne har många strängar på sin lyra där hon bland annat tidigare haft rollen som chefredaktör på tidningarna Vi Föräldrar och Femina. Hon var en av initiativtagarna till Barnens Bokklubb som startade 1977 och nu ägs av Raben & Sjögren/Storytel. 1977 öppnande hon även Sveriges första specialbokhandel för barn och ungdomsböcker i Stockholm. Bokhandeln har under åren även funnits i Göteborg, Lund och Malmö. Idag finns den endast i Simrishamn.

– Det är en ren fröjd att ha en välsorterad bokhandel denna lilla stad på vackra Österlen. Vi har öppet året om och på sommaren är både staden och bokhandel full av turister. I butiken har vi också ett barnboksantikvariat där man kan botanisera bland klassiker som Lennart Hellsing, Astrid Lindgren och Tove Jansson, för att nämna några av alla dessa litterära skatter som kända barnboksförfattare har skrivit genom åren, berättar Marianne.

Papporna vinner mark
Marianne betonar vikten av att barn tillåts och uppmuntras att upptäcka den allkonst som böcker faktiskt är i såväl ord som bild. Hon menar att vindarna har svängt där nu antalet pappor mer frekvent besöker bokhandeln tillsammans med sina små. Detsamma gäller mor och farföräldrar som är angelägna att läsa böcker, Marianne säger:

– Förr var det mer vanligt att mamman nattade barnen med godnattsagor. Nu upplever jag att det är en mer jämn fördelning mellan pappor och mammor samtidigt som att de allra minsta får ta del av böcker både hemma och i förskolan. Hos ungdomar där emot har intresset för att läsa tyvärr minskat.

Barn och ungdomar i fokus
I Barnens Bokhandel i Simrishamn arbetar Marianne tillsammans med 1 anställd när tiden tillåter. För det mesta fullt upp med andra uppdrag i Stockholm där tidningen Opsis Barnkultur, Läsrörelsen och Junibacken tar mycket av hennes tid, Marianne säger:

– Tidskriften Opsis Barnkultur ligger mig varmt om hjärtat, där skribenter får möjlighet att uttrycka sig och skriva om det som händer inom barnkulturen i Sverige och övriga världen. Aktuellt just nu är Almapristagaren Bart Moeyaert och poeten Lennart Hellsing som i år skulle fyllt 100 år. Han skrev många populära barnvisor genom åren och alla minns väl textstrofen i visan; ”Här dansar Herr Gurka, Både vals och Mazurka”.

Marianne är också aktiv i den ideella föreningen Läsrörelsen som arbetar med flertalet direkt lässtimulerande kampanjer. Just nu pågår ett tvåårigt projekt, bildberättande och konsten att läsa bilder. Det som upptar hennes tid just nu är att välja ut barnböcker till Mc Donalds Happy Meal, Marianne säger.

– Läsrörelsens arbete tar aldrig slut och det är så det ska vara. Vi har sedan starten 2000 arbetat med olika insatser på många arenor och genomfört både opinionsbildande kampanjer och många direkt lässtimulerande projekt. Vår övertygelse är att ett utvecklat språk är bland det viktigaste vi kan ge våra barn. På Junibacken är jag numera senioradviser efter 25 år och jag tycker att det är en otroligt givande uppgift.

Fylld av outtröttlig energi
Att ha fullt upp trots den imponerande åldern av 80 år är Mariannes melodi, där hon är övertygad om att det är hennes stimulerande och energigivande arbete som håller henne i form. Och som ett späckat program inte är fullt nog är årliga besök både på bokmässan Göteborg och i italienska Bologna ett stående årligt inslag i kalendern.

– Årets bokmässa i Göteborg kommer att ha bildberättande i fokus och som ett förhandstips kan jag berätta att 2020 års mässa kommer att belysa läsning och högläsning, tipsar Marianne Von Baumgarten Lindberg och avslutar:
– Jag har och har haft ett mycket rikt liv och erhållit mycket uppskattning där jag till och med fått en medalj av vår kung och ett stort pris på Natur och Kultur. Jag är mycket lycklig och mitt arbete är så innehållsrikt och roligt, några planer på att sluta har jag inte även om det kan vara tufft i branschen i emellanåt.

Boktips från Barnens Bokhandel

Alla ska sova
En helt ny bilderbok, baserad på den klassiska vaggvisan om att långsamt komma till ro. Marit Törnqvist, känd konstnär som gjort Sagoresan på Junibacken, har illustrerat med otroligt vackra bilder på natur och djur! På Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby har man nu en stor utställning om Marit, ”En lycklig ö – 30 år i ord och
bild”, väl värd att besöka för både barn och vuxna.

 

Dinkeli dunkeli doja heter en grön papegoja. Dinkeli dunk heter en munk som bor i en pepparkaksdoja.
Du minns säkert denna vers av Lennart Hellsing! Och den ingår en helt ny härligt ”tjock”bok med just denna titel – ett rikt urval av Lennart Hellsings verser och berättelser med oerhört fantasirika och mycket humoristiska illustrationer av Charlotte Ramel. Hon förvaltar väl Lennart Hellsings välkända uttalande: ”All pedagogisk konst är dålig konst men all god konst är pedagogisk!”

 

Maja tittar på naturen
Med text av Ulf Svedberg och Lena Andersons tidlösa bilder har tack och lov kommit i efterlängtad nyutgåva med reviderad text. Just nu pågår en stor utställning
på Millesgården på Lidingö utanför Stockholm (som varar till 22 september) med Lena Andersons värld med alla hennes 45 böcker, skisser och målningar och
aktiviteter för barn. Både barn och vuxna kan leka och lära sig om allt spännande som händer i naturen.