Släktens spännande historia blev startskottet för ett författarskap

Släktens spännande historia blev startskottet för ett författarskap

Anita Hammarstedt startade ett eget bokförlag. Efter att ha arbetat som ekonom i 50 år gick hon i pension och tankar om livet började florera.

Hennes pappa hade börjat bli till åren och därtill även fått allt sämre minne. Detta blev startskottet in i en ny värld och hennes första bok Mitt Liv.

– Jag ville inte att historien skulle sluta där och insåg att det till slut inte skulle finnas någon att fråga om saker som hänt förr i tiden i vår familj. Jag bestämde mig då för att skriva ner min historia för mina barn och barnbarn. Jag fick professionell hjälp med manusbearbetning, redigering och formgivning av en man på Bokverket, berättar Anita. Boken Mitt Liv trycktes upp och delades ut till släkt och vänner. Den blev mycket uppskattad och även efterfrågad från andra håll. Mycket beroende på att många känner igen sig från sin egen uppväxt.

Fyra generationer av kvinnor
Historien om de fyra kvinnorna Christina, Emilia, Olga och Sigrid tar sin början i de sörmländska samhällena Malmköping och Valla, samt delvis i det snabbt växande Stockholm. Det är Anitas egen farmor Sigrid som blev ingången till boken Fyra generationer kvinnor. Kvinnornas olika öden från tidigt 1800-tal och 150 år framåt speglar också en del av Sveriges utveckling. Boken har fått riktigt bra genom – slag på marknaden.

Tillfälligheter
Hennes tredje bok, Tillfälligheter, är en roman med fiktiva personer, men naturligtvis har hon lånat ut en del självupplevda saker till romanfigurerna. Den tilldrar sig mellan 1949–1996 och handlar om hur tillfälligheter får människor att gå om varandra. Även här finns historiska tidstypiska händelser med i handlingen.

Utvandringen till Brasilien
Anitas fjärde bok, Från Rörstrand till Rio handlar om hennes mammas kusins farfar, Lars Johan Eriksson, som utvandrade till Brasilien 1891 med hustru och sju barn. Han förde noggranna dagboksanteckningar från den dag de reste iväg och de ligger till grund för boken. Men den handlar också om hur det var att arbeta på Rörstrands porslinsfabrik i Stockholm som Lars Johan gjorde drygt 10 år innan de gav sig iväg. Många som läst boken har frågat efter vad som hände sedan, så nu håller Anita på med fortsättningen och hon lovar att även den blir en spännande historia. Den tilldrar sig i Stockholm under första hälften av 1900-talet, men tar oss även med till i Oil City och Jamestown i Amerika. Hon hoppas ha den färdig våren 2019.

Föredrag
Förutom skrivandet åker Anita runt och berättar om sitt skrivande och sina böcker. Hon har hållit i drygt 40 uppskattade föredrag på PRO, ABF, SPF, bibliotek och församlingar.

Anita Hammarstedts böcker finns att köpa signerade på hemsidan www.avh-forlag.se. De kan också beställas hos internetbokhandlare eller vanliga bokhandlare.