Bevarade backstugor från 1700-talets Fattigsverige

Bevarade backstugor från 1700-talets Fattigsverige

Utanför Falköping finns en unik plats. En helt bevarad by från 1700 och 1800 talet. Sedan 1923 har Hembygdsföreningen arbetat med att bevara en liten del av byn som förr i tiden hette Åsled.

I stugorna får besökarna en inblick i hur man levde under svåra förhållande men med en sammanhållen gemenskap.

– Det är många intressanta och speciella livsöden som finns beskrivet här på museet. Vi har fått besök av tv-programmet Allt för Sverige som varit här och filmat ett avsnitt. Så det är verkligen en speciell miljö som är helt bevarad och det är vi i hembygdsföreningen som driver den här platsen, berättar Anders Modig, ordförande i Åsle – Mularp – Tiarp Hembygdsförening.

Idén väcktes tidigt
Redan 1916 väcktes tanken på att bevara Åsle Tå som det kallas och 1923 köpte hembygdsföreningen den första stugan för 12 kronor.

– Ordet Tå är gammalt och betyder ungefär allmänning och här bodde man tillsammans. I vissa av de små stugorna bodde två stora familjer i varsitt rum. De som bodde här betalade ingen hyra utan fick nyttja marken, men tanken var att de skulle, om de kunde, skänka en ”penning” till kyrkan.

Anders berättar att föreningen har släktforskat och upptäckt att många olika yrken fanns representerade bland de som levde i Åsle Tå.

– Mycket var dagsverk och man arbetade med allt möjligt, och lönen var oftast inte i kontanter utan i natura, tex. mjöl, säd, potatis. Många blev även duktiga hantverkare. Vi har till exempel smeder, skomakare, mjölnare, orgelbyggare, murare, snickare, skräddare och stenhuggare. Även barnen gjorde dagsverken och en del jobbade även med att vika tändsticksaskar för fabriken i Tidaholm.

Enkelt levnadsätt
Det var mycket trångbott och husen hade lågt i tak.

– På vintern sov de djur man hade inomhus tillsammans med familjen. Vatten tog man från bäcken (Kolaforsen) i närheten och som toalett användes en avsatt yta i trädgården. Så det var ett väldigt primitivt sätt att leva. Men vi har förstått att några av de som bodde här levde tills de var i 80-års åldern så de måste nog ändå haft det ganska bra utifrån förutsättningar de hade.

Under 80-talet byggdes också ett jordbruksmuseum till och visar idag hur man arbetade och de redskap som då användes.

– Vi har samlat och gjort iordning massor med gamla jordbruksredskap som använts i bygderna kring Åsle. Så alla som kommer på besök får en spännande och komplett bild av hur vanliga människor arbetade och levde på 1700 och 1800 talet.

Med Sveriges största samling av backstugor blir besöket på Åsle Tå en unik upplevelse. Många kommer hit med Bussresor, husbil eller besöker platsen på egen hand oavsett så är det ett roligt och spännande museum.

– Det kommer en hel del turister utifrån bland annat mycket amerikaner som har rötter till Sverige. Platsen är idag oerhört levande och vi försöker fortsätta driva museet och Caféet på bästa sätt, avslutar Anders.

www.asleta.se