Inre och yttre välmående

Inre och yttre välmående

Dagens plastikkirurgi syftar till att se hälsosam och naturlig ut.Behandlingarna handlar mer om att föryngra snarare än att förändra.

APS – Artistic Plastic Surgery på Carlanderska Sjukhuset i Göteborg arbetar med att skapa och återskapa en bra helhet med proportioner som återknyter till varje patient. Genom designade helhetslösningar utgår de från de unika förutsättningar som finns hos patienten.

Kroppsliga komplex kan vara något som påverkar ens liv så mycket att man begränsas och har svårt att njuta och fokusera på andra saker i livet. Syftet med en operation ska leda till något positivt efteråt. Att man känner sig glad och nöjd med sig själv, och att man vågar visa sig på stranden, i omklädningsrummet på gymmet eller för sin partner. APS kliniken erbjuder en rad olika ingrepp, från enklare behandlingar till mer omfattande operationer.

– De mest efterfrågade behandlingarna hos APS kliniken för närvarande är bröstkorrigerande kirurgi. Andra vanliga korrigeringar som vi erbjuder är bukoperationer och näskirurgi, berättar Fredrik Gewalli, chefsläkare på APS.

Hälsosamma och naturliga ideal
Idealen skiljer sig mycket åt i olika länder. I Europa vill man överlag inte att resultatet av en behandling ska synas. I andra delar av världen som Indien, Brasilien och USA är idealen annorlunda, där får det gärna får synas att man gjort ett skönhetsingrepp. I Sverige vill de flesta fräscha upp och föryngra utan det syns och hos APS kliniken tillämpar man något man kallar – Det “gyllene snittet” som löper som en röd tråd genom verksamheten. I praktiken innebär detta kirurgiska ingrepp med naturliga slutresultat.

Plastikkirurgin har utvecklats genom åren och idag är det möjligt att uppnå fantastiska resultat för att återskapa ett ungdomligt och naturligt utseende med mycket små risker.

Trygghet och kompetens har alltid varit APS klinikens viktigaste ledord. För en människa som lider av djupare och svårare inre problem är en skönhetsoperation inte lösningen.

– Vi vill att våra patienter ska känna positiva förändringar efteråt som leder till ökad självkänsla och ett bättre självförtroende. Som kirurg och läkare är det viktigt att ta reda på orsaken till varför man vill operera sig och upptäcka de personer som lider av andra typer av problem där inte en skönhetsoperation kommer att hjälpa personen att må bra, säger Fredrik.

Det är vid den första konsultationen man diskuterar förväntningar och möjliga resultat som passar för just den personen med tanke på förutsättningarna.

Hos APS står patientsäkerheten alltid i främsta rummet och Fredrik har som Ordförande i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi via Årsmöten haft återkommande temat Patientsäkerhet.

Träning, självkänsla och plastikkirurgi
Att man känner sig okvinnlig och oproportionerlig med sin byst i förhållande till sin kropp eller att brösten tappat sin form efter en graviditet är den vanligaste orsaken till bröstoperationer. Men det är även vanligt bland kvinnor som tränar väldigt mycket och som därigenom förlorat brösten.

Träning under och efter en graviditet är otroligt viktigt för att kroppen ska må bra och återhämta sig efteråt på bästa sätt. Ett alltmer etablerat begrepp inom plastikkirurgin är ”Mommy-makeover”.

– Vad som händer med kroppen efter en graviditet är ett lotteri och ibland väldigt orättvist tyvärr. För vissa personer är återhämtningen till den forna kroppen helt smärtfri, medan andra får mer tydliga yttre förändringar på kroppen som man inte trivs med och vill korrigera, säger Fredrik Gewalli.

Många kvinnor som APS kliniken kommer i kontakt med upplever att deras självkänsla blivit sämre efter att de har fött barn. Man har kämpat på med träningen innan och efter men tillslut insett att den kroppsliga förändringen är permanent och man vill korrigera detta för att få tillbaka sin självkänsla.

– Magens hud kanske inte har dragit sig tillbaka som den borde eller muskulaturen har delats efter ett kejsarsnitt. Lös hud kan också vara en följd av att man har tappat mycket vikt. Det är då möjligt att ta bort hudöverskottet och strama upp vävnaderna och förena bukmusklerna mot mitten igen, förklarar Fredrik. Det har hänt mycket inom det här området på senare år och teknikerna för att hantera hud går hela tiden framåt.

För Fredrik och APS kliniken är det viktigt att de operationer man fullbordar alltid leder till den där ”må bra-känslan” efteråt.

Hemsida