Modern fantasy i inspirerande miljö

Modern fantasy i inspirerande miljö

Annorlunda förlag gör skäl för sitt namn med böcker inom fantasy och science fiction. Förlaget är också annorlunda på så sätt att det drivs av en enda person som dessutom står som författare till alla dess böcker.

Möt Anna Jakobsson Lund, en medveten författare vars böcker varvar fantasi med verklighet.

Fantasy och science fiction är genrer som passar för en stunds verklighetsflykt i höstmörkret. Men författaren och förlagsentreprenören Anna Jakobsson Lund siktar högre än så.

– Mina böcker erbjuder spännande historier i världar som känns äkta, där karaktärerna är tillräckligt mänskliga för att deras känslor ska kännas i mig som läsare, även om de lever under andra förutsättningar än jag. Böckerna lyfter också alltid frågor om vårt samhälle och hur vi lever våra liv, berättar Anna.

Böcker som berör
Anna debuterade som författare i genren 2015 med den dystopiska trilogin om Systemet (Tredje principen, Aldrig ensamma och Enda vägen). Hon har även skrivit fantasyromanen Equilibrium och 2018 kom rymdoperan Czentes Omega. I år är hon aktuell med boken Blynätter. Anna kallar romanen för en sågverksfantasy, eftersom den utspelar sig i en värld med starka drag av Norrlandskusten under tidigt 1900-tal.

– Det är en ganska skitig miljö med ekonomisk ojämlikhet och maktmissbruk. I boken finns rövare, brukspatroner och domare. Jag försöker att jobba med gråskalor istället för att måla upp någon som rent ond eller god. Mina karaktärer är mänskliga, gör fel och sviker sina vänner. Men de är också lojala och har ideal, hur snedvridna de än kan verka. Det är viktigt för mig att läsaren kan känna igen sig i dem.

– Mina böcker är nog ganska lättillgängliga även för läsare som i vanliga fall inte läser fantasy. Jag låter det samhälle där historien utspelar sig fungera som en extra krydda, inte något som tynger ner romanen med ingående beskrivningar. Världsbygget måste kännas trovärdigt och spännande. Men det ska bidra till, inte ta fokus från, äventyret.

Författare med driv
Det som imponerar och definierar Anna som person är hennes vilja och hennes sanna engagemang som författare och förläggare. Hon trivs med att ha ett eget förlag och ambitionen är att kvaliteten på böckerna ska vara lika hög som dem som ges ut av traditionella förlag.

– Jag arbetar 75 % på Kommunförbundet i Västernorrland, resterande 25 % är jag förläggare. Det är klart att det blir mycket skrivande på fritiden också. Men det slitet betalar sig när jag märker hur väl läsarna tar emot mina böcker. 2018 blev jag till och med nominerad till ESFS (European Science Fiction Society) Award for Best work of fiction, det kändes som ett väldigt fint kvitto på att lyckas skapa något som står ut i mängden.

Anna Jakobsson avslutar:

– Kom och snacka med mig på Bokmässan i Göteborg. Där finns en särskild avdelning, Fantastikgränd, för alla mindre förlag inom fantasy och science fiction. Annars hittar du mina böcker hos nätbokhandeln eller genom att beställa dem från din lokala handlare.

www.annorlundaforlag.se

Blynätter är bästa sortens fantasy. Så spännande, unik och engagerande att du vill bosätta dig i den.

David Lundgren, Old Adult Reads Young Adult