Rockikoner hänger högt på Galleri Jägfeldt

Rockikoner hänger högt på Galleri Jägfeldt

Från Peps Persson till David Bowie och Bruce Springsteen – det är i hjärtat av Österlen som konstnären Annika Jägfeldt förevigar några av rockvärldens främsta nunor.

Att det var just rockgubbar som skulle komma att bli hennes nisch, beror på en viss bluesfestival i Falkenberg för närmare 20 år sedan.

För Annika har konstintresset funnits sedan barnsben. Barndomens somrar spenderades på Österlen. Och kanske var det närheten till havet och stranden, det öppna landskapet samt de stjärnklara nätterna som en gång öppnade upp porten till hennes nyfikenhet. Men vägen från hennes tidiga målningar där hon fångade 1700- och 1920-talets feststämningar, till dagens karaktäristiska rockgubbar, har en speciell historia bakom sig.

– Jag fick en förfrågan om att ställa ut min konst under bluesfestivalen i Falkenberg. Men det kändes lite taget ur sitt sammanhang att ställa ut mina målningar av vackra kvinnogestalter under en sådan tillställning. När arrangören tipsade om att jag kanske skulle göra ett porträtt på Peps Persson som skulle medverka under festivalen, förstod jag inte riktigt hur mycket idén faktiskt skulle komma att prägla mitt konstnärskap i fortsättningen, berättar Annika.

För det är just målningar på karaktäristiska rockikoner som blivit hennes kännetecken. Och för Annika är det viktigt att det finns en personlig koppling till målningarna.

– Jag hämtar inspiration från olika håll. Ibland är det gamla skisser, ibland Youtube. Men oavsett varifrån inspirationen till nästa målning kommer, så har jag alltid en personlig koppling till målningen. För målningarna är trots allt på artister jag växt upp med och som jag själv gillar. Jag spelar oftast artistens musik i högtalarna under tiden jag målar. Det förstärker känslan, fortsätter hon.

Under sommarhalvåret har Annika öppet sitt galleri i Peppinge på Österlen. Där är den  vackra inramande trädgården klädd i sin sommarskrud, redo för att ta emot sommarens intresserade gäster. I galleriet kan du uppleva hennes målningar på nära håll och se själen i ögonen på artisterna som lätt känns igen. För närmare än så kan det vara svårt att komma några av världens främsta rockikoner…

www.annikajagfeldt.com kan du läsa mer om konstnären och hennes rockgubbar. Om du är intresserad av att få någon av hennes målningar att pryda just ditt hem, eller om du har övriga frågor, kan du höra av dig till henne genom just hemsidans information.

Närmare än så här är det svårt att komma några av världens främsta rockikoner