Angoragarn från välmående kaniner

Angoragarn från välmående kaniner

En mil söder om Strömstad bor Pernille Silfverberg med sin man, fem barn – och 250 angorakaniner. Här på gården Rörmyr producerar hon angoragarn av kaninernas ull som hon säljer i gårdsbutiken och på nätet.

Och lika mjukt och varmt som angoragarnet är hennes kärlek och omsorg till kaninerna.

Pernille Silfverberg har varit en djur- och naturälskare så länge hon kan minnas. Hon har en stark koppling till havet och har tidigare varit sjökapten och hamnchef i Tanum. Steget till hundratals kaniner kanske låter långt, men när hon berättar om sin historia jämför hon stickandet med båtlivets knopar och tampar och hur allt ändå är rep i slutändan. Hur hon banade in på den här vägen kom sig dock ändå som en slump.

– Min mans dotter hade en angorakanin som hette Angus som vi tog över när hon skulle flytta och jag tyckte det var så mysigt! När sedan vår gemensamma dotter föddes så fick vi ett par sockar av angora i present. Först då förstod jag verkligen varför det var så speciellt med angora, berättar hon.

Allt eftersom skaffade hon sig flera angorakaniner och den nyfunna passionen växte till ett allt större tidsfördriv. Idag har det utvecklat sig så pass stort att Pernille nu kan satsa helhjärtat på verksamheten hon kallar AngoraGarnet, något som länge varit en dröm. Men hon betonar också att det är viktigt att stanna på den här nivån och inte låta det bli större än vad de klarar av.

– Det viktigaste är alltid att kaninerna trivs och mår bra, och just därför vill vi inte att verksamheten ska växa sig större än vad vi klarar av, säger Pernille.

En trivsam upplevelse för kaninerna
AngoraGarnets kaniner bor i mysigt inredda bon på gården där de varsamt tas hand om dagligen. Rasen i sig anses ha ett fantastiskt temperament, så med en kärleksfull hand brukar det alltid gå enkelt och lugnt till att hantera dem.
Angorakaninens päls växer livet ut och är därför tvungen att klippas ungefär fyra gånger om året eftersom pälsen annars växer sig för lång, tovar sig och skapar ett obehag för kaninen. I Sverige, och på AngoraGarnet, är det en självklarhet att kaninen inte bara trivs i sina bon utan också är trygga under klippningen.

– Det är mycket debatt kring framställning av angoragarn efter att man sett hur kaninerna hanteras i andra länder, men så går det absolut inte till här. När jag klipper kaninerna så ligger de lugnt och stilla i mitt knä och jag klipper dem försiktigt med en handsax. Det tar tid, men det är det värt. De brukar faktiskt tycka att det är riktigt trivsamt, berättar Pernille.

Kaninen ger ungefär 200 gram ull per klippning och processen sker i två steg för en så mjuk övergång för kaninen som möjligt – först ryggullen och därefter magullen några veckor senare. Den förstaklassiga ullen lämnas sedan till ett spinneri som gör det till garn, men en liten del spinner hon fortfarande själv även om tiden sällan räcker till.

– En gång om året staplar vi bilen full av ull och åker ner till ett spinneri i Danmark som tar hand om den och gör den till garn, säger Pernille.

Ull med unika egenskaper
Angoraullen är tunn med yviga fiber och skapar en fantastiskt len och mjuk yta när det används i plagg. Garnet är en ren naturprodukt med mängder av goda egenskaper.

– Angoragarn har alla goda egenskaper som ull har många gånger om. Det är smutsavvisande, värmeisolerande, otroligt mjukt och ändå väldigt tåligt och starkt, förklarar Pernille.

Just eftersom det är så starkt är det dock inte särskilt elastiskt. Därför har man valt att blanda in merinoull i de flesta garnerna man säljer för att få bättre passform och spänst i plagget när man exempelvis stickar sockor.

Tar vara på minuterna
Angoragarnet är verksamhetens stora fokus men Pernille säljer också andra sorters ullgarner, som silke, alpaca och mohair, samt designar eget stickdesign; Silfverberg Design som erbjuds som stickbeskrivning med garn eller som färdiga stickpaket. Dessutom så återskapar hon stickpaket för Bohus Stickning. Gamla mönster från efterkrigstiden som kvinnorna då stickade för att få en inkomst. Efterfrågan är stor så det gäller att vara redo med stickorna vid varje tillfälle som ges.

– Jag tar till vara på alla små minuter här och där, som när min man kör så jag kan sitta bredvid och sticka, säger hon och skrattar.

Försäljning av produkterna sker delvis genom webshopen, men ett besök hos den lilla gårdsbutiken rekommenderas för den som har vägarna förbi och verkligen vill känna på och uppleva den unika material som angoragarnet är. Det kan dock poängteras att gårdsbutiken har öppet när tiden räcker till, så för att vara säker på att familjen är hemma så bör man förboka sitt besök. Vill man få en ännu större inblick i arbetet på gården är man också välkommen under öppet hus i höst då även kaninerna visas upp för besökarna.

– Nu kommer vi att ha öppet hus under ett par tillfällen i höst och då är alla som är nyfikna på vår verksamhet välkomna för att se hur vi och våra kaniner har det, avslutar Pernille.

Pernille hälsar alla välkomna på Öppet Hus i kaningården & Stickcafé

18/8 lördag – 10:00 till 16:00
15/9 lördag – 10:00 till 16:00
13/10 lördag – 10:00 till 16:00

Hemsida / Facebook

Kontakt:
0526-263 26   / 070-262 51 49
info@angoragarnet.com