Möt skogens konung i Bjurholm

Möt skogens konung i Bjurholm

I Bjurholm, 60 km väster om Umeå, hittar du något så unikt som Europas första älgfarm. Här har besökare haft möjlighet att se och klappa på älgar sedan 1996. Och att just möten med skogens konung lockar mycket besökare, råder det ingen tvekan om.

 Trots att älgen är vanlig i Sverige så är det ändå något med det majestätiska djuret som fascinerar oss. Något som inte minst märks på gästerna som besöker Älgens Hus i Bjurholm.

– Älgens Hus består av 25 hektar mark som älgarna kan vistas på. Därtill finns här en restaurang och en populär bildspelssal i själva huvudbyggnaden. Och vi är väldigt glada för att kunna erbjuda något som intresserar såväl stora som små. De vuxna brukar uppskatta det intilliggande museet och bildspelsvisningen som bl.a. berättar om älgens betydelse för landet och dess spridning. Barnen brukar vara mindre intresserade av den biten och mest ivriga på att få klappa de söta kalvarna, berättar Daniel Johansson på Älgens Hus.

Men oavsett ålder är det flesta överens om att det är en speciell känsla som uppstår när man kliver ut ur huvudbyggnaden och in i älgarnas rike. Men trots att mankhöjden kan vara upp till 2.30 m och tjurarna väga upp till 450 kg, så är älgarna tack och lov tama på Älgens Hus. Något som ger en unik möjlighet att uppleva dessa varelser på riktigt nära håll.

– Under vistelsen är det alltid med en guide som berättar om älgarna. De flesta blir positivt överraskade när guiderna berättar om mindre kända saker om älgarna, avslutar han.

Även skoterturer vintertid

När snön så faller ner och klär landskapet i sin vinterskrud, håller Älgens Hus fortsatt öppet för dem som bokat i förväg. Men vintern innebär även att det är högsäsong för en av verksamhetens övriga höjdpunkter. Snöskoterturer i det vackra och böljande landskapet rekommenderas för dem som vill uppleva friheten från skotersadeln.

www.algenshus.se kan du läsa mer om verksamheten och se bilder och videoklipp på älgarna. Vid frågor eller övriga önskemål kan du höra av dig på 0932-500 00 eller genom att skicka ett mail till info@algenshus.se

Visste du att?

✔ Taggarna på hornen representerar inte älgens ålder som många tror. Älgens horn är nämligen inte mångåriga. De faller av varje år efter parningssäsongen.

✔ En älg lever vanligtvis 10–20 år i fritt tillstånd. Den äldsta älgen på Älgens Hus blev hela 19 år.

✔ Nästan hälften av alla besökare på Älgens Hus är utländska gäster som vill uppleva Sveriges unika natur, allemansrätten och djurlivet här.