Bli av med mobil- och paddnacke

Bli av med mobil- och paddnacke

Med SE90 kan du se neråt eller uppåt utan att böja din nacke vilket gör den till ett perfekt hjälpmedel för dig som har ont i nacke eller axlar eller har problem med att böja på nacken.

Se90 kan användas vid exempelvis whiplashskada, nackont, steloperation eller sängliggande. Men inte minst kan det vara räddningen för ett allt mer växande problem – ungas mobil- och paddnacke.

1999 var Anita Åkesson med om en bilolycka. Vägarna var hala och till följd av en hastig inbromsning fick bilen bakom inte stopp i tid och Anita blev påkörd bakifrån. Med en whiplashskada och andra men med sig hem blev inte vardagslivet längre så enkelt, men uppfinnarlusten tog sig snart i uttryck och hon började experimentera för att få livet att fungera igen.

– Jag är en person som gillar att pilla med händerna, men jag kunde inte ens skriva en lapp utan att få jätteont. Det hjälpte inte heller att lyfta upp föremålet för att slippa titta neråt. Idén till synfältsvinklaren kom när jag stod och skalade potatis med hjälp av en spegel lutad mot diskbänken så jag inte behövde luta ner huvudet för att se ner i diskhon. Dessvärre blev det spegelvänt, men med två speglar fungerade det, berättar Anita.

Principen med speglarna födde en idé om ett mindre, smidigare hjälpmedel med samma funktion, och med hjälp av ett innovationsbolag fick den första prototypen svenskt patent 2005. SE90 (kommer av ”se 90 grader”) är idag ett uppskattat hjälpmedel för de med exempelvis nackskador men inte minst är det också en fantastisk produkt för de som vill undvika och förebygga dålig ställning när de tittar på tv, läser en bok eller som så många gör – sitter med telefon eller surfplatta.

– SE90 kan hjälpa barn som sitter med telefon eller surfplatta och belastar nacken fel. Ett huvud väger 3–4 kg och fel ställning ger stora skador på sikt, förklarar Anita.

Fler nyheter väntas
SE90 väger endast 23gram och fästs enkelt på glasögonen eller solglasögonen. Du behöver endast en, för på så sätt har du både sikt nedåt och rakt fram, sk ”split vision”, utan att belasta nacken fel. Idag finns SE90 i 16 olika färgvarianter och det går att specialbeställa efter behov. Dessutom är fler nyheter på ingång t.ex. en dubbelvariant för dem som vill läsa länge eller har klaustrofobi i magnetröntgen. I sikte är även nya, tuffa färger för den yngre målgruppen samt ännu mer barnvänliga speglar i plast.

– För mig har SE90 varit ovärderlig! Den har hjälpt mig tillbaka till jobbet och idag kan jag inte göra allt, men allt jag vill göra, avslutar Anita.

Läs mer och köp på: aakesson.com